Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Care mai este rolul reginei în guvernul britanic? Mărirea și decăderea monarhiei
Articole online

Care mai este rolul reginei în guvernul britanic? Mărirea și decăderea monarhiei

Au trecut vremurile monarhiei absolute. Astăzi, îndatoririle reginei sunt doar ceremoniale.

În rolul său de șef al statului, Regina Elisabeta a II-a ține un discurs la deschiderea fiecărui nou Parlament și are apariții și discursuri oficiale la sărbători și ocazii speciale.

Regina păstrează un contact strâns cu prim-ministrul și este informată în mod regulat cu privire la toate problemele naționale importante, dar nu are niciodată o influență publică asupra dezbaterilor politice – nici deciziile finale nu depind de ea.

Întrucât Familia Regală și-a declinat majoritatea puterilor politice, Regina Elisabeta, soțul ei și copiii ei și-au subliniat rolurile în diferite organizații caritabile – Regina este „patronul”  a peste 600 de organizații caritabile, deși acest rol constă în principal în atragerea atenției asupra cauzelor acestora.

Prezența ei în unele dintre marile crize din istoria recentă britanică, inclusiv pandemia COVID-19, i-a atras laude.

Pe măsură ce imperiul Marii Britanii s-a prăbușit în urma celui de-al doilea război mondial, o serie de colonii și-au declarat independență, dar au ales să intre în Commonwealth of Nations, unde regina rămâne liderul.

Cetățenii din Australia, Canada și multe națiuni insulare din întreaga lume se consideră supuși ai reginei Elisabeta, care a făcut turnee faimoase în 13 din aceste „tărâmuri ale Commonwealth-ului” în 1953.

Elizabeth apare pe moneda multora dintre aceste națiuni și vizitele ei sunt de obicei un motiv de sărbătoare, dar îndatoririle ei acolo, ca și în țara natală, sunt în întregime ceremoniale.

Sursa AICI

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola