Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Care mai este rolul reginei în guvernul britanic? Mărirea și decăderea monarhiei
Articole online

Care mai este rolul reginei în guvernul britanic? Mărirea și decăderea monarhiei

Au trecut vremurile monarhiei absolute. Astăzi, îndatoririle reginei sunt doar ceremoniale.

Marea Britanie nu are o singură constituție scrisă ca cea a Statelor Unite, dar documente fundamentale precum Magna Carta și Declarația drepturilor au preluat oficial puterea de la coroană și au dat-o Parlamentului.

În timp, Parlamentul a evoluat, devenind similar Congresului Statelor Unite. Camera sa superioară, Camera Lorzilor, este formată din nobili și deținea inițial aproape toată puterea Parlamentului, dar de-a lungul secolelor, camera inferioară, Camera Comunelor, a devenit mai puternică.

Până în anii 1700, Comunele obținuseră dreptul unic de a iniția impozite, ceea ce înseamnă că un corp legislativ format din funcționari aleși – deși majoritatea oamenilor încă nu puteau vota – controla punga statului.

Ultima dată când un monarh britanic a încercat să-și impună primul-ministru preferat în Parlament a fost în 1834. În mod similar, se spune că guvernul reprezentativ guvernează „în numele regineiei”, iar aprobarea sa formală este încă necesară pentru multe dintre funcțiile statului, dar ca Regina să critice, să împiedice sau să nu accepte voința Parlamentului ar fi o încălcare a peste un secol de tradiție.

Regina rămâne șeful statului britanic, cel mai înalt reprezentant al Regatului Unit pe scena națională și internațională. Șeful guvernului britanic este însă primul ministru. Unul servește ca simbol al țării, iar celălalt servește ca șef executiv al guvernului.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola