Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Care a fost cea mai longevivă civilizație din istorie?
Articole online

Care a fost cea mai longevivă civilizație din istorie?

civilizație

Care a fost cea mai longevivă civilizație din istorie?

Egiptul antic, China și Mesopotamia sunt toate frecvent citate ca fiind civilizații de lungă durată, rezistând mii de ani. Dar care dintre aceste societăți a durat cel mai mult?

Se pare că nu este o întrebare simplă, din câteva motive. În primul rând, istoricii și arheologii moderni nu se pun de acord asupra unei singure definiții a unei civilizații, inclusiv asupra momentului în care începe și când se termină una, iar mulți experți se îndoiesc că civilizațiile pot fi măsurate în acest fel.

În al doilea rând, toate marile civilizații au avut perioade în care au fost conduse de „străini” – Hyksos în Egipt, de exemplu – ceea ce complică faptul că ar trebui să fie considerate civilizații continue.

În al treilea rând, cultura din apropierea începutului unei civilizații ar fi putut fi diferită de cea de la sfârșitul acesteia. Drept urmare, mulți istorici și arheologi moderni nu consideră utilă ideea de „civilizație„; în schimb, ei vorbesc de „culturi” și „tradiții”.

Situația era diferită în urmă cu 100 de ani, când istoricii și arheologii erau fericiți să eticheteze unele culturi drept „civilizații”. În secolul al XIX-lea și la începutul secolului al XX-lea, a existat „o acceptare complicată a unei ierarhii a societăților umane”, în parte pentru a justifica imperiile coloniale europene, a declarat Rowan Flad, arheolog la Universitatea Harvard, pentru Live Science.

„Nu a existat nicio dificultate pentru oamenii care veneau din punct de vedere european sau american să identifice anumite tradiții și anumite culturi ca fiind civilizate, iar altele nu”, a spus el.

Este China cea mai longevivă civilizație?

După cele mai multe calcule – utilizarea scrisului, înființarea orașelor (ceea ce însemna inițial „civilizația”) sau tradițiile continue – se pare că civilizația chineză ar putea fi cea mai longevivă. Modul în care ar trebui măsurată, însă, este contestat.

„Depinde de modul în care definești civilizația și cum definești chineza, deoarece cred că există multiple moduri rezonabile în care poți defini ambele concepte”, a declarat Flad, expert în apariția societăților complexe din China.

Ca exemplu, el a evidențiat scrisul chinezesc; forme ale acelorași simboluri sunt folosite astăzi și pe Oase de oracol vechi de 3.200 de ani, cele mai vechi exemple de scriere din China.

„Când te gândești la limba scrisă [chineză], nu există absolut nicio controversă că există o continuitate de acum 3.250 de ani sau cam așa ceva și până în prezent”, a spus el.

Dar același criteriu nu poate fi folosit în altă parte, a spus Flad. De exemplu, cea mai veche scriere din Americi este atribuită olmecilor, în jurul anului 900 î.Hr. Scrisul era cunoscut și la mayași după aproximativ 250 î.Hr. Dar incașii, care au condus părți din America de Sud timp de aproximativ 400 de ani până la cucerirea spaniolă din secolul al XVI-lea, se pare că nu au avut niciun fel de scriere (deși foloseau corzi înnodate numite quipu sau khipu pentru a codifica informațiile).

China antică și modernă

Pe baza arheologiei statelor timpurii din ceea ce este acum teritoriul chinezesc, inclusiv a ruinelor neolitice ale culturii Liangzhu din Delta râului Yangtze, se afirmă uneori că civilizația chineză are peste 5.000 de ani. Însă unii istorici consideră că prezentul Chinei este prea diferit de trecutul său pentru a putea fi calificat drept o civilizație continuă.

„Nu cred că ceea ce se întâmplă astăzi în China este strâns legat de lucrurile care s-au întâmplat, să zicem, înainte de 1949 [revoluția chineză sub Mao Zedong] sau 1911 [revoluția Xinhai care a pus capăt ultimei dinastii imperiale din China]”, a declarat Julia Schneider, istoric conceptual la University College Cork din Irlanda, pentru Live Science.

Schneider, expertă în istoria Chinei, a remarcat că politicienii și istoricii pro-chinezi susțin uneori că civilizația chineză este cea mai longevivă din lume, ca „un punct de legitimitate”. Dar „ce a fost chinezesc? – aceasta este problema”. Regiunea a cuprins o zonă vastă și multe etnii diferite în momente diferite, iar ceea ce s-a întâmplat în inima Chinei ar putea fi „foarte departe din punct de vedere cultural” de ceea ce s-a întâmplat în alte părți, a spus ea.

Egipt și Mesopotamia

Alături de China, Egiptul antic și apoi Mesopotamia sunt considerate, de obicei, cele mai longevive civilizații. Conform unei estimări, măsurând de la momentul apariției primilor faraoni și al folosirii scrierii hieroglifice până când religia sa nativă a fost înlocuită de creștinism, civilizația egipteană antică a rezistat aproximativ 3.500 de ani.

Dar Egiptul a fost uneori condus de dinastii străine, iar atât hieroglifele, cât și religia egipteană au avut forme diferite în anumite momente.

În Mesopotamia, scrierea sumeriană a început în jurul anului 3200 î.Hr., iar cultul zeilor mesopotamieni a durat probabil până în secolul al III-lea d.Hr., a declarat pentru Live Science Philip Jones, curator asociat și custode al colecțiilor de la secțiunea babiloniană a Penn Museum din Philadelphia. După acest număr, Mesopotamia ar putea fi considerată ca durând la fel de mult ca și civilizația egipteană.

„Ceea ce majoritatea oamenilor înțeleg prin „civilizație” trebuie înțeles ca o extrapolare la nivel înalt care tinde să se piardă din concentrare atunci când te uiți mai atent”, a spus Jones. „Dar, acestea fiind spuse, dacă nu cumva istoria trebuie văzută ca un set aproape infinit de micro-evenimente, oamenii au dreptul să se aștepte ca istoricii să încerce să împartă istoria în bucăți mai ușor de gestionat.”

Registration

Aici iti poti reseta parola