Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Caragiale, luat pe sus de pe peronul gării Brăila
Articole online

Caragiale, luat pe sus de pe peronul gării Brăila

Ce i s-a întâmplat lui Nenea Iancu imediat ce a pășit pe peron este consemnat în lucrarea „Caragiale, purtat în triumf la Brăila”, scrisă de Gheorghe Iavorschi.

Aici este descris momentul în care I.L.Caragiale, invitat de către Asociaţia Culturală Atheneu, în aprilie 1901, să conferenţieze la Brăila, a fost purtat pe umeri, în urale, de elevii Liceului Nicolae Bălcescu de la gară şi până la Hotelul Francez, astăzi sediul Muzeului Brăilei.

„La 20 aprilie/3 mai 1901, I.L.Caragiale, invitat să conferenţieze de către Asociaţia Culturală Atheneu, dincolo de programul de primire oficial, a fost înşfăcat de elevii societăţii literare a elevilor Liceului Nicolae Bălcescu, conduse de profesorul Ion Ursu, ridicat pe umeri, în urale, scos afară de pe peron şi de aici, cu toate opunerile comitetului de primire, care îi adusese cupeul la scară, a fost dus pe umeri, în urale nesfârşite, pe Calea Victoriei, până la Hotel Francez.

Maestrul se zbătea, se ruga să-l lase să meargă pe jos, căci dusul pe umeri era cu totul incomod, făcând tot timpul echilibru spre a nu cădea. Totul a fost în zadar”.

E rândul lui Carol al II-lea

Sosirea cu trenul regal, tot în Gara Brăila, pe 23 mai 1932, a Regelui Carol al II-lea al României şi a fiului său, viitorul Rege Mihai I, care avea la acea dată vârsta de 11 ani, este povestiră în revista „Neamul românesc”:

„Luni, 23 mai 1932. Sosiţi în timpul nopţii cu trenul regal la Brăila, Carol şi Mihai au coborât din tren dimineaţa, fiind întâmpinaţi de autorităţile locale.

Regele s-a interesat de situaţia existentă în zonă în urma inundaţiilor. Carol şi Mihai s-au îmbarcat pe iahtul Ştefan cel Mare şi s-au deplasat la Sulina.

A doua zi, la Sulina, au asistat la serbările organizate pentru aniversarea a 50 de ani de existenţă a Comisiei europene a Dunării. Cu acest prilej a fost inaugurat noul dig al canalului Sulina şi un canal lucrat de specialiştii români.

La întoarcerea de la Sulina, s-au vizitat aşezăminte din oraşele Tulcea, Galaţi, Brăila.

Carol şi Mihai au revenit cu trenul regal în Capitală joi, 26 mai, fiind întâmpinaţi în Gara de Nord, la ora 19,35, de către prim-ministrul N. Iorga şi alţi demnitari”.

Registration

Aici iti poti reseta parola