Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Capul primului împărat roman, descoperit la Molise
Articole online

Capul primului împărat roman, descoperit la Molise

Chipul nu lasă loc la interpretări. Trăsături idealizate, apolinice și o pereche de șuvițe frontale curbate.

Potretul din marmură dezgropat de arheologii italieni în comuna Isernia din regiunea Molise îl înfățișează după toate probabilitățile pe Octavian Augustus, primul împărat al Romei.

„Da, el este… împăratul Augustus”, a anunțat într-un comunicat departamentul de arheologie din Molise, care a condus săpăturile.

Înalt de 35 de centimetri, capul a aparținut probabil unei statui de puțin mai mult de doi metri, datând din ani 20-10 î.Hr., informează Le Figaro.

O veritabilă comoară pentru Isernia, o localitate care abia numără 21.000 de locuitori.

Deteriorată, mai ales la nas, așa cum se întâmplă adesea în cazul statuilor, acest cap întors ușor spre dreapta a fost descoperit în apropierea incintei vechii cetăți.

El corespunde arhetipului de portret numit Prima Porta, după numele capodoperei păstrate în muzeele Vaticanului, care oferă modelul cel mai răspândit al reprezentării suveranului.

Nepotul lui Iulius Cezar, înălțat în anul 27 î.Hr. la rangul de Augustus și Princeps, este „cu claritate identificabil după trăsăturile feței și tunsoarea sa, cu o meșă caracteristică, în furculiță”, au explicat pentru presa locală Dora Catalano și Maria Diletta Colombo, de la departamentul de arheologie din Molise.

De origine samnită, cetatea antică Aesernia intră în orbita Romei la începutul secolului al III-lea î.Hr., și în 263 primește rangul de colonie latină, construindu-i-se un zid împrejmuitor.

Să fi fost statuia lui Augustus, al cărui cap a fost descoperit, unul dintre elementele decorative ale acestui zid al cetății în apropierea căreia a fost descoperit?

Este prematur încă pentru o concluzie, spun cele două arheoloage: „Pentru moment, nu putem spune mai multe, deoarece, fiind vorba despre o descoperire recentă, trebuie să continuăm săpăturile pentru a înțelege în ce măsură se înscria în istoria acelei părți a orașului”.

În ciuda prudenței, Maria Diletta Colomba a făcut o serie de presupuneri pentru CNN: „Este posibil să fi fost amplasată într-un templu dedicat cultului familiei imperiale sau în forum. Însă acestea nu sunt decât ipoteze, dat fiind că nu știm încă unde se găsea forumul.”

Situată într-un important punct de trecere al Apeninilor, cetatea antică Aeserna a fost devastată în timpul războiului civil care a opus Roma unei ligi a orașelor romane, între 91 și 88 î.Hr.

În epoca lui Augustus, între sfârșitul secolului I î.Hr. și începutul secolului I d.Hr., cetatea nu mai era decât un centru regional de importanță secundară.

Registration

Aici iti poti reseta parola