Evenimentul Istoric > Articole online > Capone vs Moran. Masacrul de Valentine’s Day
Articole online

Capone vs Moran. Masacrul de Valentine’s Day

În fieful gansterilor lui Bugs Moran din North Clark Street, Chicago, și-au făcut apariția patru bărbați îmbracați în haine de polițiști. I-au pus la un zid pe oamenii lui Moran și i-au executat, apoi au fugit de la locul faptei, scrie history.com.

Anii 1920 din Chicago au fost marcați de lupta pentru putere dintre George “Bugs” Moran și “Scarface” Al Capone. Miza: mulți bani de pe urma traficului de droguri, băutură, petrol, tutun și carne vie.

Atacul

Ambii au supraviețuit miraculos mai multor tentative de asasinare. Într-o după-amiază când gruparea Capone lua prânzul la un hotel din Illinois, Moran și oamenii lui au asediat restaurantul cu peste 1000 de gloanțe.

Capone ajunsese pe lista neagră, iar prețul pentru el, viu sau mort, a fost fixat la 50.000 de dolari.  Furios, Capone a decis anihilarea totală a grupării Moran.

El era prezent când au sosit cei patru falși polițiști, dar a reușit să se ascundă, de unde a urmărit cum aceștia îi lichidează pe cei șapte oameni ai săi. Printre ei s-au aflat și cei mai brutali asasini ai săi, Frank și Pete Guseberg.

Frank era încă în viață când au sosit polițiștii reali, dar în momentul în care a fost întrebat cine i-a împușcat a păstrat codul tăcerii impus mafioților și a răspuns că nimeni.

Ultima confruntare

“Masacrul de Valentine’s Day”, așa cum a fost numit incidentul de presa americană, a rămas ultima confruntare directă între cele două grupări mafiote.

Capone a fost arestat și trimis la închisoare în 1931, în timp ce Moran pierduse atâția oameni importanți încât n-a mai reușit să mențină controlul asupra teritoriilor sale.

În 1936, chiar de 14 februarie, Jack McGurn, unul dintre asasinii din 1929, era lichidat cu mitraliere pe o stradă laterală.

Făptașii au rămas neindentificați, însă se pare că a fost Moran însuși. Acesta a fost arestat în 1946 pentru mai multe jafuri neînsemnate. A murit de cancer la plămâni în spatele gratiilor în 1957.

Prea bolnav

Capone a fost eliberat în 1939 și transferat într-o clinică, fiindcă era mult prea bolnav ca să își ispășească pedeapsa.

Suferea de pareză, ca urmare a infectării cu sifilis.

În 1942, americanii au decis să fie unul dintre primele persoane pe care se va testa noul medicament: penicilina. Pentru el a fost prea târziu ca să se mai vindece, însă medicamentul a încetinit evoluția bolii.

În 1946 a fost reexaminat, iar medicii au stabilit că degradarea sa mintală l-a adus în stadiul intelectului unui copil de 12 ani.

Un an mai târziu a suferit un atac vascular celebral. Părea că își revine când a fost diagnosticat și cu pneumonie. A murit la 25 ianuarie ca urmare a unei insuficiențe cardiace.

33 pe conştiinţă

Ar fi vinovat pentru asasinarea a cel puțin 33 de oameni, mulți din gruparea rivală condusă de Moran, dar și câțiva din propria-i grupare, pe care îi suspecta de trădare și colaborare cu autoritățile americane.

Masacrul de Valentine’s Day a căpătat ecouri internaționale ca urmare a filmului “Scarface” din 1932, în care regizorul Howard Hawks prezintă viața lui Al Capone și acordă o atenție sporită evenimentelor din 14 februarie 1929.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola