Lucrarea de mici dimensiuni (25,8 cm x 20,3 cm) „Batjocorirea lui Hristos”, aparținându-i artistului din secolul al XIII-lea, care i-a fost profesor lui Giotto, este estimată a valora între 4 și 6 milioane de euro. Pictura va fi pusă în vânzare la Senlis, pe 24 octombrie. Este pentru prima dată, după multe zeci de ani, când o lucrare de Cimabue va fi scoasă la licitație.
Tabloul, pictat cu gălbenuș de ou și foiță de aur pe lemn de plop, este probabil parte a unui diptic din anul 1280 în care Cimabue a pictat opt scene în care înfățișa Patimile și Răstignirea lui Hristos.
Alte două scene din cele opt se găsesc la National Gallery de la Londra (Fecioara și Pruncul cu doi îngeri) și în Colecția Frick de la New York (Flagelarea lui Hristos).
Tabloul de la Londra a fost și el pierdut timp de secole și descoperit abia când un aristocrat englez și-a făcut curățenie în reședința sa ancestrală de la Suffolk și a fost donat muzeului londonez în 2000.
Stilul Renașterii timpurii se afla încă sub puternica influență a celui bizantin.
„Batjocorirea lui Hristos” a fost găsit la domiciliul unei bătrâne din orașul Compiegne, situat la circa 70 de kilometri nord de Paris. Femeia ținea piesa de artă în bucătărie, atârnată deasupra aragazului, și a crezut dintotdeauna, la fel ca întreaga sa familie, că este vorba de o icoană obișnuită. De aici, surpriza uriașă când a oferit-o spre vânzare casei de licitație Acteon și a aflat că atâția ani de zile oalele sale au fiert sub o capodoperă.
Reflectografia în infraroșu a arătat că pictura se afla într-o stare de conservare excelentă, a declarat Eric Turquin, expert în vechii maeștri, citat de AFP. Acesta a adăugat că „atribuirea nu va provoca nici un fel de dezbateri în contradictoriu, într-atât este de evident, la compararea cu alte tablouri, că este vorba de aceeași mână”. Punctele executate cu poansonul, stilul ornamentelor, totul îl indică în mod sigur ca autor pe Cimabue, a spus expertul.