Evenimentul Istoric > Articole online > Când CIA își recrutează spionii online
Articole online

Când CIA își recrutează spionii online

Rețeta e completă: intrigă la sediul CIA, suspans, misiune clandestină și o pleiadă de spioane frumoase care încearcă să pună mâna pe un stick USB al unui ministru străin… Fără a omite patriotismul de rigoare.

„Majoritatea oamenilor nu vor vedea niciodată munca voastră”, se adresează un instructor CIA unei clase de elevi ai agenției. „Cea mai mare răsplată a voastră va fi să știți că eforturile voastre asigură securitatea tuturor americanilor… Țara contează pe voi pentru a afla adevărul.”

În realitate, este vorba de un anunț de recrutare lansat de altminteri foarte discreta Agenție Centrală de Informații și care este destinat să fie difuzat pe internet. Titlul său: „Descoperiți CIA: Țara voastră contează pe voi.”

 

CIA nu a avut niciodată dificultăți de a recruta noi spioni. Primește anual o mulțime de cereri. Însă, se confruntă cu numeroase alte probleme,.

Mai întâi, din cauză că inamicii se concentrează din ce în ce mai mult pe atacuri cibernetice, CIA este nevoită să concureze cu giganții high-tech pentru a recruta ingineri și experți în securitate informatică.

Apoi, pentru că Agenția, care își recrutează oameni de la universități prestigioase, precum Yale, suferă din cauza lipsei de diversitate rasială a angajaților săi, scrie Le Point.

Potrivit unui raport din 2015, „înaltul management al Agenției a devenit în ultimii douăzeci de ani mai puțin divers”. Mai pe scurt: prea alb. De aceea, și forșpanul pomenit mai sus prezintă o sumedenie de actori provenind din minorități asiatice, indieni, afro-americani, dintre care unul seamănă frapant cu Obama, inclusiv la voce, ceea ce nu poae fi o coincidență.

Utilizarea constantă și frecventă a rețelelor sociale de către tinerele generații complică și ea recrutarea. Cum să asiguri acoperirea unui spion când el a împărtășit pe Facebook o sumedenie de detalii intime, începând din școala generală? Cum să-l trimiți clandestin într-o țară străină, când el a postat pe Instagram în toate ipostazele?

„Din punctul de vedere al unui agent care încearcă să creeze și să-și păstreze acoperirea – probabil elementul cel mai important în spionaj – aceste lucruri pot reprezenta o mare provocare”, declara cu câțiva ani în urmă David Cohen, director adjunct al Agenției.

Nu o dată, CIA a trebuit să renunțe în cele din urmă la candidați cu un CV promițător din cauză că s-au lăudat pe Facebook că au fost recrutați ca spioni.

Mai este vorba și de faptul că reputația Agenției a avut de suferit în ultima vreme. De la instalarea sa la Casa Albă, Donald Trump are (pe bună dreptate) niște răfuieli cu serviciile de informații.

De pildă, a acuzat FBI că s-a implicat în acte de poliție politică, lucru cu prisosință dovedit de dezvăluirile recente din dosarul Flynn.

Anul trecut, cu ocazia unei audieri în Congres, Gina Haspel, directoarea CIA, a prezentat o viziune a situației din Iran și Coreea de Nord diferită de cea a lui Donald Trump. Respectiv, un Teheran edulcorat și un Phenian exagerat de amenințător. Drept care președintele a declarat că analiștii din serviciile de informații sunt „naivi” și ar fi poate nevoie să se „întoarcă la școală”.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1090609577006112769?s=20

CIA a fost zgduduită recent și de un mare scandal. În 2017, WikiLeaks a publicat zeci de documente secrete detaliind tehnicile de care dispune Agenția, inclusiv arsenalul de piratare, printre care viruși, tehnici de piratare a telefoanelor mobile sau de transformare a televizoarelor în microfoane.

Potrivit unui raport intern, a fost cea mai mare scurgere de informații din istoria CIA, provocând pagube „catastrofale”.

Cel mai straniu este că Agenția nu și-a dat seama de nimic, deși documentele fuseseră furate cu un an în urmă.

Raportul aruncă vina pe cultura serviciului de piratare cibernetică al Agenției, „care și-a stabilit ca prioritate să conceapă arme cibernetice în detrimentul securității propriilor sisteme”, procedurile de securitate fiind „teribil de laxe”.

Toate acestea nu împiedică CIA să își facă o promovare intensă. Ea a lansat deja clipuri publicitare de recrutare la posturile de radio sau pe canalul său de YouTube. Într-unul din clipuri, folosește imaginea lui Jennifer Garner, care a jucat rolul unei agente CIA în Alias.

Agenția a creat și un cont de Twitter care a debutat cu un mesaj plin de umor: „Nu putem nici confirma, nici nega că este vorba de primul nostru Tweet”.

În primăvara lui 2019, CIA și-a făcut cont pe Instagram, cu scopul de a atrage o tânără generație de agenți, sperând astfel ca mesajele sale să ajungă la un public cât mai larg.

„Ieșim în întâmpinarea americanilor acolo unde aceștia se află, pe platformele de streaming, pentru a le oferi o idee despre carierele excitante de la CIA”, spune Sheronda Dorsey, una dintre responsabile.

Pe site-ul său se poate găsi următorul anunț:

„La CIA poți găsi practic toate slujbele imaginabile, plus unele care vă vor depăși imaginația.”

Registration

Aici iti poti reseta parola