Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Canadienii abia așteptau ca Magdalena Popa să se sature de Ceaușescu
Articole online

Canadienii abia așteptau ca Magdalena Popa să se sature de Ceaușescu

Deși era o mare ambasadoare a României și nu se manifesta nicicum din punct de vedere politic, a experimentat, ca atâția alți artiști, închistarea regimulului comunist condus de Nicolae Ceaușescu din anii 1980.

Spectacolul de balet oferit de balerina Magdalena Popa s-a bucurat de un real succes, numărul spectatorilor depășind 1200 de persoane.

Totodată, evenimentul a beneficiat de reacții elogioase în ziarele din New Jersey și revistele de specialitate.

Magdalena Popa s-a născut în 1941 la București. Pe linie maternă, este descendentă a pașoptistului Axente Sever, colaboratorul lui Nicolae Bălcescu, iar pe linie paternă este nepoata prof. Șerban Popa care s-a ocupat de construirea primului Ateneu Popular din București și apoi de activitățile artistice din cadrul acestei instituții.

A început studiul baletului la Școala de Stat de Balet din București. Printre primii profesori coregrafi i-a avut pe Elena Penescu-Liciu și Anton Romanovski. A continuat studiile la celebra școală de balet „Kirov” de la Institutul Coregrafic „Vaganova” din Sankt Petersburg, pe care a absolvit-o în 1965.

În 1959 a primit premiul de interpretare la Festivalul Internațional de la Viena, în 1964 a obținut medalia de argint la Concursul Internațional de Dans de la Varna, iar în 1965 a câștigat Steaua de Aur pentru cea mai bună interpretare la Festivalul Internațional de Dans de la Paris.

A fost prim-solistă la Opera Română, unde a activat timp de 22 de ani.

A colaborat cu mari trupe și companii de dans: Teatrul „Balşoi”, Baletul Festivalului de la Londra, Baletul „Monte Carlo”, „Marele Balet Clasic” din Franţa, Teatrul Contemporan de Balet din Franţa, Baletul Dallas sau Baletul „Jackson”.

După Revoluția din 1989 a revenit periodic în România, iar în 2002 i-a fost decernat Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Cavaler.

 

Sursa: # Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola