Odată cu plecarea acestor doi reprezentanți ai vechii Wehrmacht, nu mai rămâne nimeni care să se opună impulsurilor belicoase ale Führerului.
Hitler convocase la cancelaria sa pe 5 noiembrie 1937 șefii armatei și le prezentase proiectele privind Cehoslovacia.
Blomberg și Fritsch, ca și ministrul de Externe, Konstantin von Neurath, protestează, invocând lipsa de pregătire a armatei și reacția marilor puteri, scrie Hérodote.
Heinrich Himmler, șeful poliției politice, îl va constrânge pe mareșalul von Blomberg să demisioneze, profitând de planurile acestuia de a se recăsători cu Emma Grühn, o femeie cu un trecut tulbure.
Blomberg, care era amorezat lulea, îi cere sfatul lui Hermann Göring, șeful Luftwaffe, care îl liniștește și chiar îl îndeamnă să îl invite pe Hitler ca martor la ceremonie.
Căsătoria are loc pe 12 ianuarie 1938. Câteva zile mai târziu, încep să circule zvonuri scandaloase despre mezalianță. Hitler mimează indignarea, acuzându-l pe mareșal că a vrut să-i „forțeze mâna” alegându-l ca martor.
Lui von Blomberg nu îi mai rămâne altceva decât să demisioneze. În ciuda stimei pe care i-o poartă șefului lor, militarii nu pot protesta. Acesta este înlocuit la minister de generalul Wilhelm Keitel.
În ceea ce-l privește pe von Fritsch, el este împins să demisioneze în urma unor acuzații de homosexualitate. Câteva luni mai târziu, se va dovedi că acestea au fost false.
Degradat colonel, el va fi ucis în apropierea Varșoviei, în timpul campaniei din Polonia.
A doua zi după demisia lui, este rândul lui von Neurath să demisioneze. Este înlocuit în fruntea diplomației germane de Joachim von Ribbentrop, ambasador la Londra și un nazist obtuz.
În câteva zile, toate obstacolele cad din fața lui Hitler. La sfârșitul verii, el începe un conflict diplomatic cu democrațiile occidentale pentru sfâșierea Cehoslovaciei. Acesta se va solda cu dezastruoasele Acorduri de la München.