Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > „Bucla anacondei”, coșmarul care i-a luat somnul lui Putin. Lovitura ar fi imparabilă
Articole online

„Bucla anacondei”, coșmarul care i-a luat somnul lui Putin. Lovitura ar fi imparabilă

Ce e  „Bucla anacondei”?

Dr. Vladimir Vinokurov, profesor la Academia Diplomatică a Ministerului de Externe al Rusiei, a vorbit despre cea mai mare amenințare militară, pe care experții o numesc în limbaj militar „bucla anacondei”.
Vinokurov susține că desfășurarea constantă de exerciții militare la granițele Federației Ruse, în regiunile Mării Negre și Mării Baltice, zborurile bombardierelor strategice la douăzeci de kilometri de granița aeriană a Rusiei și alte provocări similare ale NATO au scopul de a crea o situație care se numește „Bucla anacondei” în limbaj militar.

„E vorba de crearea unei rețele de baze militare, centre de antrenament, depozite și orice altceva de-a lungul granițelor Rusiei pentru a folosi toată această infrastructură la momentul potrivit pentru a organiza intervenția, agresiunea împotriva țării ”, a explicat Vinokurov.
Profesorul a amintit de declarațiile făcute, zilele trecute, de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, carea spus că armele nucleare americane ar putea ajunge în Europa de Est dacă Germania refuză să le desfășoare pe teritoriul său.

„Acest lucru înseamnă din nou ignorarea acestui document [Actul de fondare a NATO-Rusia din 1997] și a tuturor acelor realități care există astăzi în relațiile dintre Rusia și NATO, în relațiile bilaterale individuale dintre Rusia și Statele Unite”, a spus Vinokurov.

Riscul unui război accidental

În opinia lui Vinokurov, acestă presiune constantă ar putea duce la ceea ce se numește un „război accidental”

„Orice mică scânteie o poate transforma într-un incendiu. (…) Nu au încredere în noi, crezând că ne pregătim pentru o presupusă invazie a Ucrainei. Infrastructura NATO de la granițele noastre este menită să ofere acoperire pentru capturarea forțată a Donbassului de către forțele armate ale Ucrainei”.
„Acesta este acel moment clasic în care un incendiu, o apocalipsă, de care nu avem nevoie, poate apărea dintr-o problemă politică atât de importantă”, a spus profesorul.

El a subliniat că, alături de Ucraina, NATO se folosește și de Letonia, „pentru a continua să opereze situația haosului foarte controlat care este atât de iubit peste ocean”.
„Din multe dintre țările baltice, în special din Letonia, auzim tot felul de declarații astăzi (…)
Când se fac astfel de declarații în Letonia, pare, cel puțin, foarte amuzant. Țările baltice nu ar trebui să încerce să intre în mare politică. Au un vecin atât de mare lângă ele”, a subliniat Vinokurov, citat de BalticNews.

Registration

Aici iti poti reseta parola