Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Tehnologia salvează arta: Fresce antice din Pompei sunt reasamblate de un robot
Articole online

Tehnologia salvează arta: Fresce antice din Pompei sunt reasamblate de un robot

Inteligența artificială folosită în interes istoric

Mii de fragmente din picturile murale pe care arheologii nu au reușit să le asambleze vor fi încredințate unui robot ghidat de inteligență artificială. Robotul va încerca să refacă cele 10.000 de bucăți care acopereau pereții și tavanele Casei Pictorilor din Pompei.

Deteriorate din cauza erupției Muntelui Vezuviu din 79 d.Hr., care a îngropat orașul în cenușă, frescele au fost spulberate și de bombardamentele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În prezent, bucățile sunt păstrate în depozitele din orașul Pelillo, intenționându-se ca piesele să fie scanate într-un computer, la care va avea acces robotul pentru a le reasambla.  

„ Lipsesc o grămadă de piese, piese care nu se potrivesc deoarece sunt deteriorate, așa că nu știm cum vor arăta imaginile finale”, a spus Marcello Pelillo, un expert IA din Universitatea Ca Foscari din Veneția, coordonator al proiectului.

Echipa care include experți din Israel, Portugalia și Germania nu se așteaptă ca programul să reușească încă de prima dată. ” Va exista o presupunere și dacă nu ne place, îi putem cere să mai facă o încercare”, a spus Pelillo.

O nouă tehnologie ?

În momentul în care va fi găsită o soluție, piesele vor fi plasate în sertare unde un robot va începe reconstrucția. Sute de fragmente de figuri feminine din Casa Gladiatorilor vor fi și ele examinate. Între timp, o echipă de experți de la Universitatea din Lausanne a început deja să asambleze piesele folosind ca resursă oamenii.

Pelillo a remarcat că multe computere au fost folosite pentru a reasambla fresce, însă niciodată nu a avut loc la o scară atât de mare. „ Niciodată nu a fost folosit un robot pentru a reface puzzle-ul. Dacă vom reuși, putem exporta această tehnologie, deoarece mi se spune că muzeele din întreaga lume au fresce în depozite pe care nimeni nu le poate asambla”, a spus el.

Registration

Aici iti poti reseta parola