Evenimentul Istoric > Articole online > Bojdeuca lui Ion Creangă la 130 de ani de la moartea scriitorului, 31 decembrie 1889
Articole online

Bojdeuca lui Ion Creangă la 130 de ani de la moartea scriitorului, 31 decembrie 1889

Ion Creangă a murit în același an cu Mihai Eminescu, de care îl lega una dintre cele mai frumoase prietenii din istoria literaturii română.

În Iaşi, se află Bojdeuca lui Ion Creangă, construită înainte de anul 1850, în mahalaua Ţicău, care a devenit muzeu memorial (primul muzeu memorial de literatură din România) la 15 aprilie 1918. Căsuţa de pe strada Ţicăul de Sus nr. 4 l-a găzduit pe Ion Creangă din vara anului 1872, după ce fusese răspopit. Scriitorul s-a mutat aici, în camera din dreapta, având-o ca vecină, în cealaltă cameră, pe Ecaterina (Tinca) Vartic.

Toate poveştile şi „Amintirile din copilărie” au fost scrise în Bojdeuca din Ţicău

În bucătărie se află cuptorul cu hornul asemănător celui de la casa părintească din Humuleşti, măsuţa de lemn cu trei picioare, cuptorul, o icoană pe care scriitorul o avea amintire de la mama sa, portretul Tincăi Vartic şi alte obiecte memoriale originale. În vara şi toamna anului 1876 Mihai Eminescu a locuit aici drept chiriaş al lui Creangă.

În camera de lucru se află masa de lucru, cu pagini scrise de Creangă, lampa, tocul, călimara, nisiperniţa, scrinul, biblioteca, portretul original pictat de V. Muşneţanu. Din cerdacul din spatele Bojdeucii Creangă şi Eminescu priveau dealurile Ciric şi Sorogari.

Clădirea care adăposteşte expoziţia documentară „Viaţa şi opera lui Creangă”, biblioteca şi fondul documentar constituit la 15 aprilie 1918, ca şi amfiteatrul în aer liber (proiect realizat de arhitectul ieşean Virgiliu Onofrei) au fost construite în perioada 1984-1989 şi inaugurate la 11 iunie 1989, cu ocazia centenarului morţii genialului povestitor, precizează site-ul culturainiasi.ro.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola