Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Boierul român de la Europa Liberă moare de un cancer galopant provocat de Securitatea lui Ceaușescu
Articole online

Boierul român de la Europa Liberă moare de un cancer galopant provocat de Securitatea lui Ceaușescu

S-a îmbolnăvit din senin, ca și alți șefi ai Secției Române de la Radio Europa Liberă, și a murit de un cancer galopant, existând indicii puternice că ar fi fost iradiat sau intoxicat cu o substanță radioactivă de Securitate.

La încheierea studiilor universitare a fost repartizat cercetător la Muzeul Româno-Rus, care era condus de așa-numitul Prinț Roșu, Scarlat Callimachi.

Când Muzeul Româno-Rus a fost desființat, în 1963, Vlad Georgescu a fost transferat la Institutul de Studii Sud-Est Europene, unde era director Mihai Berza.

A predat istorie la: University of California, Los Angeles (1967-1968), University Columbia, New York (1973) ca profesor la catedra „Nicolae Iorga”, University of Maryland și Rutgers University.

A fost premiat de Academia Republicii Socialiste România pentru opera sa istorică.

S-a stabilit în Occident în 1979, după ce în 1977 a fost ținut în arest timp de două luni, sub acuzația de trădare, în urma publicării unui text critic la adresa regimului. A devenit colaborator, apoi director al departamentului românesc al postului de radio Europa Liberă, între anii 1982 și 1988.

S-a stins din viață la 13 noiembrie 1988, München, în urma unui cancer galopant.

 

Foto: Institutul Român de Istorie Recentă

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola