Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Bitcoinul devine arma lui Putin. În urma anunțului, criptomonedele au crescut
Articole online

Bitcoinul devine arma lui Putin. În urma anunțului, criptomonedele au crescut

Rusia este deschisă să accepte bitcoin pentru exporturile sale de resurse naturale, a declarat președintele comisiei pentru energie a Congresului, Pavel Zavalny, într-o conferință de presă.

Bitcoin, armă împotriva dolarului

Zavalny a explicat că Rusia este deschisă să accepte diferite valute pentru exporturile sale, începând cu cele de gaze naturale, în funcție de metoda preferată de plată a cumpărătorului. Cu toate acestea, președintele a spus că termenii vor depinde de statutul țării importatoare în relațiile cu Rusia.

„Când vine vorba de țările „prietenoase”, precum China sau Turcia, care nu ne presează, atunci le oferim de ceva vreme să schimbe plățile în monede naționale, cum ar fi rublele și yuanii”, a spus Zavalny în timpul conferinţei.

„Cu Turcia, pot fi și lire și ruble. Deci, pot exista o varietate de monede, iar aceasta este o practică standard. Dacă vor bitcoin, vom tranzacționa cu bitcoin.”

Putin încearcă să salveze rubla

Declarațiile lui Zavalny vin în urma comentariilor de miercuri ale președintelui Vladimir Putin, care a cerut ca țările „neprietenoase” cu Rusia să plătească pentru gazul rusesc în ruble. Mesajul lui Putin a fost clar, dar nu este clar dacă Rusia poate schimba unilateral contractele existente, care au fost convenite în euro.

Președintele comitetului pentru energie al Dumei de Stat s-a făcut ecoul lui Putin, adăugând, totodată, că țara ar trebui să accepte și aurul.

„Când facem schimburi cu țările occidentale… ar trebui să plătească în bani grei”, a spus Zavalny.

„Și aurul înseamnă bani grei. Sau ei trebuie să plătească în valute care ne sunt convenabile și aceasta este moneda națională – rubla. Asta se referă la țările noastre „neprietenoase””.

Decizia Rusiei de a se deschide spre acceptarea bitcoinului e surprizătoare, dat fiind că Putin a respins anul trecut această posibilitate într-un interviu acordat în timpul Russian Energy Week, eveniment care a avut loc la Moscova.

„Cred că are valoare”, a spus Putin atunci, referindu-se la Bitcoin. „Dar nu cred că poate fi folosit în comerțul cu petrol.”

E momentul Bitcoin?

Dimensiunea actuală a pieței Bitcoin și lichiditatea acesteia ridică întrebări dacă moneda peer-to-peer ar putea fi utilizată pe scară largă de țările în comerțul internațional în acest moment.

Cu toate acestea, fiind deschisă posibilității și, în cele din urmă, efectuând tranzacții-pilot cu părțile interesate, Rusia ar putea pregăti scena pentru o tendință globală, în care statele aleg să tranzacționeze în sistemul monetar global fără intervenția vreunei monede globale de rezervă cum ar fi dolarul.

Știrea despre deschiderea Rusiei pentru plățile în criptomonedă a fîăcut ca bitcoinul să atingă cel mai înalt nivel de la începutul invaziei ruse, scrie Bitcoin Magazine.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola