Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Bitcoinul, arma supremă cu care Rusia vrea să învingă America
Articole online

Bitcoinul, arma supremă cu care Rusia vrea să învingă America

 

La începutul acestei luni, președintele rus Vladimir Putin a emis o scrisoare către poporul chinez, prin intermediul unei agenții de presă locale. Putin vorbește despre comerțul dintre cele două țări și proiectele de infrastructură reciproc avantajoase.

 

Președintele chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin s-au întâlnit, de asemenea, la Beijing înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022. În urma acelei întâlniri, liderii au emis o declarație comună care a confirmat sprijinul Rusiei față de China în disputa cu privire la Taiwan. De asemenea, cei doi lideri și-a exprimat îngrijorarea cu privire la alianța de apărare AUKUS (Australia, Marea Britanie și SUA) și au criticat, printre altele, extinderea NATO.

 

Ce au Rusia și China cu dolarul?

Rusia și China au fost ambele ținte pentru amenințări cu sancțiuni economice recent. ca urmare, nu e deloc surprinzător faptul că ele caută să se alieze alianțe în ceea ce privește comerțul și dezvoltării științifice.

„Extindem în mod constant acordările în monede naționale și creăm mecanisme pentru a compensa impactul negativ al sancțiunilor unilaterale”, a scris Putin poporului chinez. „O etapă majoră în această activitate a fost semnarea unui acord între Guvernul Rusiei și Guvernul Chinei privind plățile și decontările în 2019.”

Aceste declarații survin în urma amenințărilor de a expulza Rusia din sistemul SWIFT. Rusia este deosebit de bine poziționată pentru a se sustrage de la sancțiuni, având în vedere rezervele valutare uriașe pe care le deține, evaluate la peste 600 de miliarde de dolari în urmă cu doar cinci luni.

Ce rol poate avea Bitcoin?

Banca Centrală a Rusiei a sugerat interzicerea Bitcoin, dar Putin (sprijinit de alți membri ai guvernului) a respins ideea, sugerând că Rusia ar avea avantaje din bitcoin și minerit, așa cum a anunțat Bitcoin Magazine la sfârșitul lunii trecute. Și Belarusul și-a semnalat interesul de a-si menține abordarea liberală față de bitcoin.

Alte informații despre interesul celor două puteri pentru bitcoin putem afla citind printre rânduri citirea între rânduri. China a fost sub presiune în timpul acestei crize energetice, împreună cu țările UE. Seceta care a avut loc în această iarnă în China a provocvat teamă. S-au dat avertismente în legătură cu întreruperile neobișnuite și neanunțate în alimentarea cu apă. Provincia Yunnan, în special, are probleme cu hidrocentralele din cauza secetei.
În acest context, o altă secțiune a scrisorii lui Putin este foarte interesantă.

„Între țările noastre se formează un parteneriat energetic reciproc avantajos. Împreună cu livrările pe termen lung de petrol și gaze către China, avem planuri de a implementa o serie de proiecte comune la scară largă. Construcția a patru noi unități de energie la centralele nucleare chineze cu participarea Rosatom State Corporation.Una dintre proiecte a fost lansat anul trecut . Toate acestea întăresc semnificativ securitatea energetică a Chinei și a regiunii Asiei.”

Putin pare să înțeleagă valoarea pe care o aduce bitcoin-ul în furnizarea de stimulente pentru a crea o producție de energie extinsă și robustă (din toate sursele), inclusiv aspectele pozitive de mediu pe care le oferă mineritul bitcoin, oferind o utilizare pentru gazul de ardere.
În plus, bitcoin este dezirabil pentrtu că poate ajuta Rusia să facă față amenințărilor din partea Occidentului care vrea să excludă Rusia din sistemul SWIFT, scrie Mike Hobart pe site-ul bitcoinmagazine.com.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola