În timpul celor trei ani de lucrări desfășurate pe șantierul sitului arheologic, au fost identificate o serie de mozaicuri bine conservate, fresce, un baptisteriu și inscripții în greacă.
Situl se întinde pe circa 1.500 de metri pătrați și a fost descoperit în timpul săpăturilor efectuate pentru construirea unui nou cartier în orașul Beit Shemesh, de la vest de Ierusalim, scrie Times of Israel.
„Din cele câteva sute de biserici descoperite în Israel, putem spune că aceasta le depășește cu mult prin stadiul de conservare și prin faptul că a fost construită prin contribuție imperială”, a spus Benjamin Storchan, directorul sitului arheologic.
Specialiștii cred că acolo fost un loc important de pelerinaj.
Construcția bisericii a fost realizată în mare parte sub domnia Împăratului Iustinian, care a domnit între 527 și 565, iar ei i s-a adăugat o capelă în timpul domniei lui Tiberiu al II-lea Constantin, care a contribuit foarte mult la dezvoltarea sitului, a precizat Autoritatea pentru Antichități.
Mozaicul care înfățișează un vultur, simbol al Imperiului Bizantin, precum și inscripția care atestă că împăratul bizantin Tiberiu al II-lea Constantin a finanțat lucrările de extindere ale bisericii, confirmă părerile specialiștilor.
O altă inscripție oferă mărturie despre faptul că basilica a fost construită în cinstea unui „Slăvit Mucenic” al acelor timpuri. Cripta identificată la subsol a conținut, conform arheologilor, osemintele martirului.
„Identitatea martirului nu este încă cunoscută, dar după structura deosebită a bisericii și inscripțiile identificate, credem că era o personalitate importantă”, a afirmat Benjamin Storchan.
CREDIT FOTO: Times of Israel