Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Biden s-a aliat cu Erdogan împotriva Israelului și a Greciei? Ce urmărește președintele american?
Articole online

Biden s-a aliat cu Erdogan împotriva Israelului și a Greciei? Ce urmărește președintele american?

Dornice să-și asigure securitatea energetică, Grecia și Cipru au decis să colaboreze cu Israelul pentru a construi un gazoduct care să conecteze zăcămintele de gaze din largul coastei Israelului cu consumatorii din Europa.

Cum era de așteptat, Turcia vecină a fost extrem de critică la adresa proiectului, despre care afirmă că este îndreptat împotriva intereselor sale.

Biden se aliază cu dictatorul Erdogan?

Marea surpriză este că nici Washingtonul, care a încheiat o amplă alianță militară cu Grecia, nu este dornic să susțină acest proiect. Potrivit portalului de informații grec defense-point.gr, autoritățile americane au trimis un document Greciei, Ciprului și Israelului, în care se subliniază că construcția gazoductului nu este susținută „atât din motive de mediu, cât și din motive economice”. În plus, Washingtonul consideră că proiectul provoacă tensiuni în regiune.

Este de remarcat faptul că documentul, conform portalului grecesc, este neoficial. Adică poziția Statelor Unite este clară, dar americanii păstrează o anumită marjă de manevră. Dacă, desigur, informațiile despre acest document sunt adevărate.

Judecând după articolul din presa, atitudinea negativă a Statelor Unite față de EastMed i-a lăsat perplecși pe greci. Aceștia spun că Grecia și Cipru au fost întotdeauna aliați loiali ai Statelor Unite și nu le-au creat niciodată probleme, spre deosebire de Turcia. În plus, Washingtonului nu i s-a cerut să participe la implementarea proiectului, deoarece acesta s-ar putea baza pe finanțare din partea Uniunii Europene și a companiilor care participă.

Stupefiați, grecii caută o explicație pentru alianța de facto a democratului Biden cu dictatorul Erdogan

Potrivit autorilor materialului publicat de portalul grec, Washingtonul încearcă să evite conflictele cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan înainte de alegerile din această țară, care sunt programate pentru iunie 2023. „Americanii speră că președintele în exercițiu va fi învins și vor scăpa de el în mod democratic. Totuși, această politici proaste și care practic o fundătură, întrucât SUA pun în pericol relațiile cu cei trei aliați loiali ai lor: Israel, Grecia și Cipru. „, afirmă defense-point.gr.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola