Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Biden, mari probleme în Europa. UE nu vrea să plătească oalele sparte
Articole online

Biden, mari probleme în Europa. UE nu vrea să plătească oalele sparte

Încercarea lui Joe Biden de a salva rezultatele alegerilor de la jumătatea mandatului prin exacerbarea tensiunilor cu Rusia a început să stârnească îngrijorarea europenilor.

Biden și Scholz se îndreaptă spre un „conflict” de proporții în ceea ce privește Rusia. Asta pentru că Germania și SUA au idei cu totul diferite cu privire la agresiunea Rusiei față de Ucraina și mai ales la modul în care acest conflict se poate încheia.

Germania nu vrea să renunțe la Nord Stream 2

Germania continuă să apere Nord Stream 2, lucru care enervează puternic administrația Joe Biden. Săptămâna trecută, un înalt oficial al Partidului Social Democrat (SPD) din Germania a apărat controversata conductă Nord Stream 2, spunând că nu ar trebui amestecată cu disputele cu Rusia asupra Ucrainei.
Kevin Kühnert, noul secretar general al SPD, a avertizat că un potențial atac al Rusiei, deși inacceptabil, nu ar trebui folosit pe plan intern „pentru a îngropa proiecte care au fost întotdeauna o problemă”. Încăpățânarea cu care germanii apără Nord Stream 2, garanția că industria germană va avea energia de care are nevoie, arată că,r dacă Rusia ar invada Ucraina, Germania nu ar fi dispusă să impună sancțiuni asupra acestei conducte.
De altfel, liderul SDP Kevin Kühnert a sugerat că Germania ar putea să nu sancționeze Rusia chiar dacă aceasta va invada Ucraina.
Germania a reiterat, de altfel, această poziție când ministrul Apărării Christine Lambrecht a declarat și ea: „Nu ar trebui să tragem [Nord Stream 2] în acest conflict.

„Trebuie să rezolvăm acest conflict și trebuie să-l rezolvăm prin discuții – aceasta este oportunitatea pe care o avem în acest moment și ar trebui să o folosim mai degrabă decât să facem o legătură către proiecte care nu au nicio legătură cu acest conflict.”

SUA cere Germaniei să adopte o atitudine fermă împotriva Rusiei

Lui Biden, aceste declarații îi provoacă dureri de cap în timp ce se luptă cu senatorii republicani din SUA care pledează pentru sancțiuni asupra conductei Nord Stream 2.
Secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, a spus că dorește ca Germania să adopte o poziție mai fermă împotriva Rusiei.
O mare parte a Europei depinde în mare măsură de gazul rusesc

„Din perspectiva noastră, este foarte greu să vedem că gazul curge prin conductă sau ca acesta să devină operațional dacă Rusia își reînnoiește agresiunea asupra Ucrainei”.

Germania a continuat să apere dezvoltarea conductei Nord Stream 2, cancelarul german Olaf Scholz descriind-o drept un proiect apolitic spunând: „În ceea ce privește Nord Stream 2, este un proiect din sectorul privat”.
O mare parte din Europa e dependentă de gazul rusesc. E și cazul Germaniei, care a fost criticată puternic pentru această dependență, despre care unii analiști consideră că este folosită de președintele rus Vladimir Putin pentru a influența deciziile țării atunci când are e vorba de Ucraina, scrie Daily Express.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola