Xi rămâne tare pe poziție
Acțiunea lui Biden nu l-a determinat pe Xi să se angajeze să valorifice influența chineză pentru a pune capăt agresiunii Rusiei în Ucraina sau chiar să folosească termenul „invazie”. Apelul a provocat, în schimb, critica implicită a lui Xi cu privire la presupusul rol al SUA în stimularea crizei, amestecul SUA în Taiwan și amărăciunea față de amenințarea sancțiunilor americane împotriva Chinei dacă va ajuta efortul de război al Rusiei.
Faptul că Biden și Xi nu au ajuns la niciun acord înseamnă cîă politica administrației Biden în ceea ce privește China nu se va schimba, urmărindu-se în continuare găsirea de aliați pentru a contracara influența Chinei în Indo-Pacific și nu numai.
„Xi a subliniat că relația SUA-China nu a ieșit încă din situația dificilă creată de administrația anterioară a SUA, ci s-a confruntat cu tot mai multe provocări”, a anunțat o notă a Ministerului Afacerilor Externe chinez . „Partea americană a interpretat și a evaluat greșit intențiile strategice ale Chinei”.
Americanii, în schimb, au notat absența oricărui progres substanțial în încercarea de a-l convinge pe Xi să adopte un rol în rezolvarea crizei din Ucraina.
„Președintele Biden a clarificat implicațiile și consecințele în cazul în care China ar oferi sprijin material Rusiei în timp ce această țară își continuă războiul în Ucraina, nu numai pentru relația Chinei cu Statele Unite, ci și pentru întreaga lume”, a spus un înalt oficial al administrației Biden.
Mesajele Ministerului de Externe chinez cu numai câteva ore înainte de disccuția dintre Xi cu Biden au sugerat că orice decizie luată de China cu privire la criza din Ucraina este puțin probabil să răspundă așteptărilor SUA. În schimb, guvernul chinez pare să-și adâncească alianța cu Rusia, în opoziție cu eforturile SUA de a-l obliga pe președintele rus Vladimir Putin să oprească războiul din Ucraina.
Chinezii critică SUA
„Ceea ce ar trebui să facă SUA este să reflecteze serios asupra rolului său în criza din Ucraina și asupra rolului pe care l-a jucat, să-și asume efectiv responsabilitățile cuvenite și să ia măsuri practice pentru a ușura situația și a rezolva problema, în loc să continue să pună gaz pe foc”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Zhao Lijian. „În calitate de vinovat al crizei din Ucraina, de ce SUA continuă să defăimeze China în loc să reflecteze asupra situației dificile de securitate din Europa cauzate de extinderea către est a NATO condusă de SUA?”
Această poziție a fost urmărită cu respingerea implicită de către Xi a responsabilității Rusiei pentru violență, excluzând în același timp China de la orice rol direct în oprirea acesteia, dincolo de reiterarea „inițiativei în șase puncte” a Beijingului, care depinde de un sprijin internațional larg pentru a aborda criza umanitară a Ucrainei, mai degrabă decât de a urmări China o inițiativă diplomatică pentru pune capăt luptei. „Statele Unite și NATO ar trebui, de asemenea, să se angajeze într-un dialog cu Rusia pentru a dezlega nodul din spatele crizei ucrainene și pentru a rezolva preocupările de securitate atât ale Rusiei, cât și ale Ucrainei”, se arată comunicatul chinezilor citat de Politico.