Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Biden a „uitat” de Europa. Consternarea cuprinde la Bruxellesul
Articole online

Biden a „uitat” de Europa. Consternarea cuprinde la Bruxellesul

Potrivit analiștilor și oficialilor din UE și din SUA, speranțele că administrația lui Joe Biden ar restabili relația cu Europa au fost de mult abandonate

SUA nu mai pare interesată de UE

Mai mult, pe lângă dezinteresul pe care președintele american îl manifestă față de aliații săi europeni, oficialii de la Bruxelles, dar și schipa democrată de la Casa Albă se tem de o revenire a lui Donald Trump la Casa Albă după următoarele alegeri.
Joe Biden insistă, însă, că SUA și Europa sunt „strâns” unite, dar declșarațiile sale par lipsite de orice substanță. Fricțiunile dintre Bruxelles și Washington cu privire la Afganistan, acordul de apărare AUKUS, relațiile încordarea relațiilor cu Rusia și China îi fac pe experți extrem de sceptici cu privire la întoarcerea la colaborarea extrem de strânsă de dinaintea Administrației Trump.

Republicanii sunt pregătiți să preia frâiele. O veste tristă pentru liderii UE

Statele Unite se pregătesc pentru alegerile de la jumătatea mandatului. Democrații stau lamentabil în sondaje, iar o eventuală revenire a unui majorități republicane în Congres ar fi și mai greu de gestionat pentru liderii europeni.

Ziariștii de la Politico au vorbit cu Bruce Stokes de la German Marshall Fund al Statelor Unite, un fost ambasador al SUA la NATO. Acesta nu e deloc optimist. „[Evenimentele din 2021] au alimentat în Europa concluzia că relația cu SUA nu se va întoarce niciodată îninte de 2016. .”
„Trebuie să știe că nu au alți prieteni decât Europa”, a concluzionat și un expert polonez în politică externă.
Un fost ambasador al SUA în UE, a spus că AUKUS le-a demonstrat în mod clar europenilor că „oamenii interesați de China de la Casa Albă conduc autobuzul. Și nu au micio certitudine că UE ar fi un partener util în lucrurile care contează pentru SUA”.
„Anxietatea, scepticismul în jurul pivotului spre Asia sunt răspândite peste tot în Europa. Teama este că va duce la decuplarea transatlantică”, explică și un expert de la Berlin.

Europenii sunt, de asemenea, îngrijorați de viitoarele alegeri pentru Congresul SUA din 2022 și de scăderea lui Biden. „Există panică [pentru] ceea ce se va întâmpla în SUA”, e de părere un veteran de la Washington.
„Europenii aud că republicanii ar putea câștiga Casa și Senatul în 2022 și Casa Albă în 2024.”
„Poate că avem numai 10-11 luni pentru că după alegerile de la jumătatea mandatului, lucrurile pot fi altfel”, spune deschis un europarlamentar social-democrat.

Războiul politic din SUA e în toi

Înaintea alegerilor pentru Congres din noiembrie, Biden și cei mai apropiați aliați ai săi au făcut noi calcule .

Ei observă că publicul e foarte divizat nu numai în ce privește alegerile din 2020, ci și în ce privește eficiența vaccinurilor. Mai mult, Biden obeservă că politicile sale sunt blocate de un Partid Republican hotărât să nu-i dea nicio șansă de succes.
Biden este consternat de „tăcerea și complezența” republicanilor într-un Congres în care a servit timp de zeci de ani, a declarat miercuri secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki.
Vineri, chioar președintele SUA a declanșat atacul într-un discurs despre economia SUA, care se reedresează mai rapid decât a altor țări dezvoltate.
„Republicanii vor să refuze redresarea pentru că au votat împotriva llegislația care a făcut ca acest lucru să se întâmple”, a spus Biden. „Refuz să-i las să stea în calea acestei recuperări”.

Republicanii îl acuză, însă, pe Biden că s-a mutat spre extrema stângă de când a câștigat Casa Albă și că a promovat cheltuieli și propuneri fiscale despre care spun că vor afecta economia și vor stimula inflația deja ridicată, notează Daily Express.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola