Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Bertrand Russel pe patul de moarte: Mă mângâi că n-am avut asupra contemporanilor înrâurirea nefastă a lui Marx
Articole online

Bertrand Russel pe patul de moarte: Mă mângâi că n-am avut asupra contemporanilor înrâurirea nefastă a lui Marx

În 1890 își începe studiile la Trinity College, Cambridge unde este influențat de Alfred North Whitehead.

Bertrand Russell a fost un important promotor al înființării Ligii Națiunilor și ONU.

Este considerat ca fondatorul filosofiei analitice, alături de predecesorul său Gottlob Frege și protejatul său Ludwig Wittgenstein, și este văzut ca unul dintre cei mai importanți logicieni ai secolului XX.

 A fost co-autor (împreună cu A. N. Whitehead) la Principia Mathematica, o încercare de a găsi bazele matematicii în logică. Eseul său filosofic On Denoting este considerat o paradigma a filosofiei.

Lucrările sale au avut o influență considerabilă asupra logicii, matematicii, teoriei mulțimilor, lingvisticii și filosofiei, în special filosofia limbajului, epistemologie și metafizică.

Russel a fost un proeminent activist anti-război; a militat pentru comerțul liber și anti-imperialism.

În timpul primului război mondial a fost arestat pentru acțiunile sale pacifiste, iar apoi a făcut campanie împotriva lui Adolf Hitler, a criticat totalitarismul lui Stalin, a atacat Statele Unite ale Americii pentru implicarea în războiul din Vietnam și a fost un susținător declarat al dezarmării nucleare.

În anul 1950, i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Literatură, în recunoașterea lucrărilor sale semnificative, în care promovează umanitarismul și libertatea de conștiință.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola