Evenimentul Istoric > Articole online > Benzină ar putea atinge un preț astronomic? Scenariul de groază din presa italiană
Articole online

Benzină ar putea atinge un preț astronomic? Scenariul de groază din presa italiană

Alberto Clò, directorul revistei Energy, a prezentat jurnalișilor de la cotidianul italian Repubblica cel mai cumplit scenariu. „Pe termen mediu am putea observa impactul real al prăbușirii investițiilor. Dacă prețurile vor urca la 150-200 de dolari pe baril, așa cum speculează unii, benzina noastră ar putea ajunge la 4 euro pe litru”. În Italia, acest preț ar fi dubl față de valoarea actuală. Ar fi totodată un record absolut, pentru că un asemenea preț nu a mai fost atins niciodată.

Trei motive pentru dublarea prețului benzinei

Potrivit lui Clò, există trei motive în spatele creșterii explozive a prețurilor: redresarea cererii de mărfuri, redresarea parțială a activității economice; dar și gestionarea în comun a prețului de către țările OPEC, Rusia și aliații (OPEC Plus). Un alt motiv este prăbușirea investițiilor în domeniul petrolier. Nu trebuie trecută cu vederea cererea de pe piața chineză, care trece printr-o criză energetică gravă. Această criză a a forțat guvernul de la Beijing să cumpere cărbune, metan și petrol „cu orice preț”, alimentând creșterea acestor prețuri pe piețele internaționale. Trebuie luată în considerare și creștere mai mică a ofertei, raportată la o reducere tot mai mare a stocurilor.

Din datele Unem („Energiile Uniunii pentru mobilitate), benzina a crescut cu 10,4% față de septembrie 2020 (+ 10,8% față de 2019), în timp ce prețul motorinei a crescut cu 6,2% (+7,6 față de 2019). Combustibilul pentru avioane, în schimb, în ​​ciuda +62% în ultima lună, rămâne cu 47% mai mic decât în ​​2019.

Franța ia măsuri pentru a nu trezi „Vestele galbene”

Guvernul francez a promis o „indemnizație de inflație” de 100 de euro pentru francezii care câștigă mai puțin de două mii de euro net pe lună, începând din decembrie, pentru a face față scumpirilor. Bfm tv a explicat că 38 de milioane de francezi vor beneficia de contribuția de 100 de euro care va fi plătită automat celor care îndeplinesc condițiile. Ajutorul se adresează tuturor celor care au nevoie zilnic de mașina lor nu numai pentru a merge la serviciu, dar și șomerilor care folosesc mașina pentru a-și căuta un loc de munc, scrie ziarul italian Il Giornale.

Registration

Aici iti poti reseta parola