Online

Baterea monedei sunătoare

 Cătălin Pena
Baterea monedei sunătoare

Prima Monetarie din România a fost înființată la dată de 24 februarie 1870 într-un sediu de pe Șoseaua Kisselef, eveniment desfășurat în prezența domnitorului Carol I, a primului ministru Alexandru Golescu și a lui I.C. Brătianu.

Până la sfârșitul anului, aici se bat 5000 de piese din aur de 20 LEI si 400.000 de piese din argint de 1 LEU, cu efigia domnitorului pe avers. Moneda 1 leu 1870 este prima moneda româneasca pe care apare numele monedei nationale – “leu”. Din cauza protestului Imperiului Otoman, activitatea monetară a încetat după câteva luni, iar monedele din argint prevăzute în lege au fost executate în Belgia. Portretul domnitorului nu mai apare pe nici una din ele. Activitatea monetariei se pare totuși că a continuat și după 1870, pentru că în 1871 se menționează o medalie bătută aici, medalie dedicată aniversării a 400 de ani de la ctitorirea mănăstirii Putna.

 

După recunoașterea independenței de stat a României la Congresul de la Berlin, Monetaria își reia baterea de moneda în 1879. Așa-numita perioada de aur a Monetariei este considerată cea cuprinsă între anii 1879-1885. După 1890, exceptând emisiunea de monede din aur 20 lei, timp de 45 de ani moneda românească se comandă în străinătate, deși tentative de reînființare a Monetăriei au existat în 1924 și 1929. Abia pe 20 decembrie 1935, se inaugurează, într-un nou local din stradă Fabrică de Chibrituri nr. 30, Monetaria Națională ca administrație publică comercială cu personalitate juridică proprie și gestiune autonomă.

 

Așa se explică de ce Adevărul din 1 ianuarie 1923 publica articolul Baterea monedei sunătoare:

 

Comisiunea instituită de ministerul de finanțe pentru studierea baterei de monede metalice de 1, 2 și 5 lei, în urma discuțiunilor ce au avut loc în sânul ei până acum, a hotărât ca monedele metalice pe care statul intenționează să le bată să fie bătute în țară, fie la școala de meserii din București, fie la una din marile uzine din țară.

În acest scop mașinile ce eventual vor lipsi se vor aduce din străinătate.

Se va bate deocamdată două sute de milioane monedă de un leu, o sută de milioane monedă de doi lei și moneda de 5 lei pentro o valoare ce rămâne să se fixeze.

Monedele se vor bate dintr-un aliaj de bronz și aluminiu.

În vederea emisiunilor viitoare comisiunea e de părere că statul trebue să procedeze la înfăptuirea unei monetării proprii și permanente și în acest scop va elabora un proiect pe care îl va supune guvernului”.

 

Mai aveau să treacă 12 ani până când guvernul avea să dea viață proiectului comisiunii.

 


 

 

Inapoi la articole
Citește în continuare pe EVZ Istoric