Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Bătălia dintre Radu Șerban și Gabriel Báthory înaintea căreia ungurul l-a întrebat la mișto pe român dacă a venit să petreacă sau să se lupte
Articole online

Bătălia dintre Radu Șerban și Gabriel Báthory înaintea căreia ungurul l-a întrebat la mișto pe român dacă a venit să petreacă sau să se lupte

„Scrisoare de dedicație și precuvântare despre unele istorii demne de amintit care s-au petrecut în Transilvania și în țările învecinate începând din anul 1608 – ca urmare a unor întâmplări premergătoare – până la anul 1659 și chiar după acest an. Cu toată supunerea și smerenia, cu respect și cu toată cinstea cuvenită stimaților, înțelepților și binevoitorilor domni Ioan Boht, primar, Ștefan Mann, jude regal, Grigore Heysel, jude al scaunului, și Toma Hann, vilic [slujbaș orășenesc], precum și preaînțeleptul sfat al orașului regesc Sighișoara, s-a scris și închinat această lucrare, domnilor patroni și ocrotitori numiți, ca venită din partea unui prieten voitor de bine.
Numai lui Dumnezeu i se cuvine laudă, prețuire și cinste.
Mie și oamenilor, nicidecum”, scrie Georg Kraus în „Precuvântarea” la a sa „Cronica Transilvaniei”.

În anul 1610 au început să apară semne neliniștitoare că noul principe al Transilvaniei, Gabriel Bathory, intenționează să treacă la acțiuni agresive împotriva vecinilor săi de peste Carpați, Moldova și Țara Românească. Radu Șerban încheiase între timp relații de prietenie cu noul domn al Moldovei, Constantin Movilă.

La 20 decembrie 1610 mercenarii lui Gabriel Bathory, după ce au prădat timp de cinci zile Țara Bârsei, au trecut peste Carpații înzăpeziți și au intrat prin surprindere în Țara Românească.

Radu Șerban, fiind nepregătit, a fost nevoit să părăsească Târgoviștea și să se refugieze în Moldova, la prietenul său Constantin Movilă.

Timp de trei luni oștile lui Gabriel Bathory au jefuit crunt Țara Românească; inclusiv bisericile și mănăstirile au avut de suferit, fiind prădate de sfintele odoare și de acoperișurile de plumb (topite pentru turnarea gloanțelor), iar mormintele profanate.

Între timp, Radu Șerban se străduia să-și adune oști în tabăra sa de la Roman și a reînnoit tratatul de alianță cu Imperiul Habsburgic.

La începutul lunii iunie 1611 a revenit în Țara Românească și a adunat în jurul său și oastea țării, boierii și boiernașii fiind „însetați de răzbunare în contra lui Gabor (Gabriel Bathory) pentru multele răutăți ce făcuse Țării Românești”, cum scria un cronicar al vremii.

 

Sursa traducerii: Cronicile medievale ale României. Supliment I. Cronica Transilvaniei 1608-1665, de Georg Kraus, București, 1965.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola