Verdictul experților
„Prețul bitcoin a urcat peste 40.000 de dolari, câștigând 11,7% de la cel mai scăzut punct din martie. Alte criptomonede majore au crescut, dar mai puțin decât bitcoinul. PEthereum a crescut cu 7,7%, BNB cu 4,8%, cardano cu 2,4%, XRP cu 2,7% și solana cu 3,3% pe parcursul săptămânii.
Criptomonedele au crescut după ce Biden a semnat ordinul executiv mult așteptat (și temut), care a ieșit, însă, mai pro-cripto decât se aștepta. Directiva cere agențiilor federale să coordoneze supravegherea cripto, dar nu a stabilit nicio reglementare specifică.
De fapt, factorii de decizie par să recunoască rolul activelor digitale în inovarea monetară. După cum a raportat Coindesk: „o parte a comenzii va îndruma Departamentul de Trezorerie să creeze un raport despre „viitorul banilor”, inclusiv despre modul în care sistemul financiar actual ar putea să nu satisfacă nevoile consumatorilor”.
O nouă ordine monetară mondială
Agenda criptografică a lui Biden pare să susțină afirmația îndrăzneață a lui Zoltan Pozsar, șeful global al strategiei pe termen scurt a ratei dobânzilor la banca de investiții Credit Suisse, potrivit căreia „asistăm la nașterea Bretton Woods III – o nouă ordine (monetară) mondială”. Iar bitcoinul poate beneficia în mare măsură de pe urma acestui noi ordini.
Pozsar susține că Bretton Woods II s-a prăbușit când țările G7 au confiscat rezervele valutare ale Rusiei. Păstrarea banilor în instituții financiare precum FMI a fost considerată fără riscuri. În mod clar, acum nu mai este cazul.
În mod similar, Bretton Woods I s-a prăbușit când Nixon a renunțat la standardul aur în SUA în 1971, când dolarii erau convertibili în aur la un curs de schimb fix de 35 de dolari pe uncie. Acest lucru a dus la Bretton Woods II, susținut de „bani din interior” sau dolar, care în sine nu este legat de aur sau de orice altă marfă.
Acum, baza acestui sistem, care a funcționat în ultimii 50 de ani, este pusă sub semnul întrebării. Un articol al lui Jon Sindreu în The Wall Street Journal, de exemplu, spune că sancțiunile împotriva Rusiei, care au arătat că rezervele acumulate de băncile centrale pot fi pur și simplu eliminate, ridică întrebarea „ce sunt banii?”
Pe ce se va baza noua ordine monetară?
Această întrebare ar putea explica de ce Pozsar crede că este în curs o schimbare uriașă în modul în care lumea își organizează banii și rezervele, „creând un „Bretton Woods III susținut de bani externi” (aur și alte mărfuri).
„Asistăm la nașterea lui Bretton Woods III – o nouă ordine mondială (monetară) centrată în jurul monedelor bazate pe mărfuri din Est, care probabil va slăbi sistemul euro-dolar și, de asemenea, va contribui la forțele inflaționiste din Occident”.
China, spune Pozsar, va avea două modalități de a-și proteja interesele – fie vânzarea obligațiunilor de trezorerie pentru a cumpăra mărfuri rusești, fie realizarea propriei relaxări cantitative, de exemplu, tipărirea renminbi (momneda națională a Chinei) pentru a cumpăra mărfuri rusești. Pozsar se așteaptă că ambele scenarii vor însemna randamente mai mari ale obligațiunilor și o inflație mai mare în Occident.
„Când această criză (și război) se va termina, dolarul american ar trebui să fie mult mai slab și, pe de altă parte, renminbi-ul mult mai puternic, susținut de un coș de mărfuri”, scrie Pozsar. „După ce acest război se va termina, „banii” nu vor mai fi niciodată la fel… iar bitcoin (dacă mai există până atunci) probabil va beneficia de toate acestea.”
Vești bune pentru investitorii în criptomonede
La urma urmei, susținătorii criptografiei susțin că activele digitale servesc drept acoperire împotriva devalorizării monedelor fiduciare și a inflației. Și că, în cele din urmă, vor prelua aurul ca un refugiu sigur al secolului 21.
Totuși, înainte de ordinul executiv al lui Biden, bitcoin și alte criptomonede majore nu se comportaseră prin nimic ca un depozit de valoare de încredere – cu atât mai puțin un succesor al aurului.
De când Moscova și-a început atacul, aurul a crescut constant. Acum a depășit 2.000 de dolari uncia, câștigând 13,8% față de cel mai scăzut nivel din 2022. Prin contrast, prețul bitcoin și al altor valute a fost un roller coaster”, scrie Dan Runkevicius pe forbes.com.
Așadar, dacă factorii de decizie încep cu adevărat să elaboreze planuri pentru a legitima în continuare criptomonede și predicția lui Pozsar „Bretton Woods III” se adeverește, bitcoin și alte criptomonede ar putea apărea ca unul dintre cele mai de încredere depozite de valoare.