Marile economii scad
Potrivit estimărilor Bîncii Mondiale ratele de creștere vor încetini la 4,1 la sută în 2022 și apoi la 3,2 la sută în 2023. În ultimul său raport, banca și-a exprimat îngrijorarea pentru „decelerația notabilă” a marilor economii, China și SUA.
Atât SUA, cât și China au suferit lovituri severe în economiile lor de-a lungul pandemiei, deși ambele rămân superputerile economice ale lumii.
Banca Mondială a avertizat, de asemenea, că multe țări care nu au sprijin financiar sau infrastructură internă, ar putea fi expuse riscului unei prăbușiri puternice pe termen scurt.
În timp ce unele economii avansate vor ieși din pandemie cu capacitatea de a reveni la ratele de creștere anterioare, Banca Mondială a avertizat că economiile emergente vor suferi o scădere de la 6,3% în 2021 la 4,4% în 2023. Pentru economiile vulnerabile, aceste scăderi vor fi cu 7,5% sub nivelurile atinse în perioada dinaintea pandemiei.
Cel mai rău vor suferi economiile emergente
Președintele Grupului Băncii Mondiale, David Malpass, a făcut și alte predicții îngrijorătoare: „Economia mondială se confruntă simultan cu Cocid-19, inflație și incertitudine politică, cu cheltuieli guvernamentale și politici monetare pe un teritoriu neexplorat.
Inegalitatea în creștere și provocările de securitate sunt deosebit de dăunătoare pentru țările în curs de dezvoltare. Punerea mai multor țări pe o cale de creștere favorabilă necesită o acțiune internațională concertată și un set cuprinzător de răspunsuri politice naționale.”
Raportul conține, de asemenea, un avertisment cu privire la creșterea ratelor inflației în întreaga lume. În economiile avansate, aceste rate au ajuns la cel mai înalt nivel din 2008 încoace. „Prioritatea imediată ar trebui să fie asigurarea faptului că vaccinurile sunt folosite pe scară mai largă și mai echitabil, astfel încât pandemia să poată fi ținută sub control.
Dar abordarea inversărilor în progresul dezvoltării, cum ar fi creșterea inegalității, va necesita sprijin susținut.
Într-o perioadă de îndatorare ridicată, cooperarea globală va fi esențială pentru a ajuta la extinderea resurselor financiare ale economiilor în curs de dezvoltare, astfel încât acestea să poată realiza o dezvoltare ecologică, rezistentă și favorabilă incluziunii”, notează Daily Express.