Evenimentul Istoric > Articole online > Balurile și recepțiile de altădată, sarcină de serviciu pentru diplomaţi. FOTOGRAFII DE ARHIVĂ
Articole online

Balurile și recepțiile de altădată, sarcină de serviciu pentru diplomaţi. FOTOGRAFII DE ARHIVĂ

Varșovia, 1936

În țările creștine, în funcție de specificul local, diplomații participau la manifestările religioase publice organizate în cinstea Nașterii Domnului, celebrată în fiecare an la 25 decembrie (în calendarul gregorian) sau 7 ianuarie (după calendarul iulian).

Cutume

În unele țări unde normele religioase erau mai stricte, precum monarhiile ortodoxe și catolice, la slujba religioasă de Crăciun ținută într-un cadru mai intim pentru monarhul local erau invitați doar diplomații străini de aceeași confesiune.

În alte state mai liberale, slujba de Crăciun era deschisă tuturor, notează Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe în pagina lor de Facebook.

Varșovia 1939

Varșovia 1939

Schimb de mesaje

Cu această ocazie, suveranii adresau salutări familiilor regale ale statelor cu care întrețineau relații diplomatice iar șefii misiunilor străine aveau ocazia de a prezenta la rândul lor scurte mesaje din partea șefilor lor de stat.
În majoritatea țărilor urma invariabil evenimentul anului, Marele Bal de Anul Nou, ținut de obicei în seara ultimei zile a vechiului an ori în prima zi a noului an.

Varșovia 1939, mareșalul polonez Edward Rydz-Śmigły, ministrul de externe român Grigore Gafencu, ambasadorul României la Varșovia Richard Franasovici și ministrul de externe polonez Jozef Beck, împreună cu soțiile

Varșovia 1939, mareșalul polonez Edward Rydz-Śmigły, ministrul de externe român Grigore Gafencu, ambasadorul României la Varșovia Richard Franasovici și ministrul de externe polonez Jozef Beck, împreună cu soțiile

Marile Baluri

Marile Baluri organizate de Casele Regale reuneau persoane din toate elitele, politice, sociale, economice, artistice și culturale: oameni politici, înalţi funcţionari, ofiţeri superiori, reprezentanţi ai profesiunilor liberale, ai industriei şi comerţului, artiști și scriitori, cărora li se adăugau firește diplomații străini și locali.

În general, erau invitate persoane cu o poziție importantă în societate, participarea la un astfel de eveniment fiind o obligaţie socială și profesională.

Varșovia 1936, în primul rând, așezați, miniștrii de externe român, Vicor Antonescu, și polonez, Jozef Beck

Varșovia 1936, în primul rând, așezați, miniștrii de externe român, Vicor Antonescu, și polonez, Jozef Beck

Dans, supeu şi iarăşi dans

Balurile erau destinate în primul rând dansului, începând de obicei la ora 21, iar perechile de dansatori aveau ocazia să exerseze toate dansurile la modă: cotillion, polka, vals ori cadril.

Urma un supeu servit la miezul nopții, meniurile incluzând invariabil specialități culinare și vinuri franțuzești.

După supeu urma o nouă serie de dansuri, iar dimineața, înainte de plecare oaspeții erau serviți cu o cafea cu lapte ori o supă Bouillon. Meniurile nu erau excesiv de bogate, iar aceasta se vede și după forma fizică de invidiat a dansatorilor!

Varșovia 1936, în dreapta ministrul de externe român Victor Antonescu și ministrul de externe polonez Jozef Beck

Varșovia 1936, în dreapta ministrul de externe român Victor Antonescu și ministrul de externe polonez Jozef Beck

La Paris

În marile capitale diplomatice, precum Parisul, șeful statului oferea o recepție destinată exclusiv corpului diplomatic acreditat în capitală.

La reuniune participau toți membrii misiunilor diplomatice, șefii de misiune având sarcina prezentării celor mai noi membri ai echipei lor, aceasta fiind de obicei o bună ocazie pentru tinerii diplomați de a-i cunoaște pe omologii lor din alte state.

Președintele Republicii Franceze susținea o scurtă cuvântare, adresând felicitări, realizând o scurtă retrospectivă a anului trecut și o prezentare a liniilor generale de politică externă pentru anul viitor, decanul ori un alt reprezentant al corpului diplomatic răspunzând la rândul său cu un discurs adecvat momentului.

Evenimentul se încheia cu o recepție, prilej de socializare între diplomații străini și oficialitățile locale participante.

La toate ceremoniile publice, diplomații purtau splendide uniforme diplomatice, cu bicorn și sabie de gală, ori costume de seară la baluri.

Arhivele Diplomatice ale MAE român anexează câteva fotografii și documente diplomatice de epocă, în care pot fi lesne observate graţia şi eleganţa de altădată.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola