Online

Bacalbaşa către Mille: Tot necinstea, tot minciuna!

 Cătălin Pena
Bacalbaşa către Mille: Tot necinstea, tot minciuna!

Socialistul Constantin Mille se întorcea după Marea Unire de la Paris, unde se refugiase în timpul marelui război, şi începea reeditatarea ziarului „Adevĕrul”, iar Constantin Bacalbaşa îl punea, printr-un articol-scrisoare deschisă, la curent cu noile realităţi din România:

“Iubite Mille, La Decembre 1918 România e cârmuită tot ca înainte de Turtucaia, de Mărăşti şi de tractatul dela Bucureşti. La guvern aceiaşi oameni cu aceleaşi năravuri.

În Rusia a pierit ţarizmul; în germania s-a prăbuşit puterea juncărilor iar Kaizerul a dispărut;în Austria popoarele au rupt cătuşele şi din piepturile lor secular oprimate izbucneşte lung strigătul libertăţei; dela un capăt la altul bătrâna Europa e zguduită de convulsiunile reforme; numai la noi, numai la păcătoşii de noi tot aceiaşi indinspensabili nepopulari, tot cenzura, tot starea de asediu, tot Curtea Marţială, tot alegeri falsificate, tot făţărnicia. Tot necinstea, tot minciuna!

Cum vrei, tu, ca să fie vesel Românul care vede că, în afară de preţurile din piaţă care s-au urcat tâlhăreşte, avem acelaşi nivel scăzut al moravurilor publice?

Dacă este ceva schimbat în această ţară, e în mai rău; în mai bine nu e nimic schimbat! Şi cu ce sete aşteptam ziua schimbarei în mai bine!

Eu care am văzut de aproape pe soldaţii Kaizerului călcându-ne mândria naţională sub ciobotele lor greoaie, aşteptam cu nerăbdare febrilă ziua în care steagul tricolor va reintra în Bucureşti. Ca cel mai umil dintre mahalagii şi eu aşteptam pe “ai noştrii”.

Dar “ai noştrii” sunt tot “ai noştri”. N-au apucat să intre pe o barieră şi entusiazmul naţional a ieşit pe toate celelalte.

Şi iată de ce ai găsit Bucureştiul aşa cum îl vezi, un oraş mort”.

Constantin Bacalbaşa (foto) scria, după propria sa mărturisire, rândurile de mai sus după ce auzise că Mille îi spusese unui ziarist: „Mă aşteptam să găsesc în România veselie şi entusiazm, dar am găsit întristare şi jale”. Bacalbaşa mai adăuga: “ Am crezut că de milă măcar, pentru această ţară, să se schimbe vechea sistemă de guvernare. Am crezut că vom fi scutiţi, dacă nu de aceleaşi figure cunoscute şi compromise, cel puţin de aceleaşi procedure nedemne. Dar am crezut în zadar”.

Constantin Bacalbaşa (1856-1935) a fost un ziarist, memorialist ş om politic. A fondat ziarele cotidiene: Ţara, Patriotul, Românimea şi revista de umor Ghiţă Berbecul. A îndeplinit funcţiile de membru fondator al Societăţii Presei şi al Sindicatului Ziariştilor, preşedinte al Sindicatelor Ziariştilor (din 1919) şi a scris volume despre Bucureştiul din anii 1800.

 

Inapoi la articole
Citește în continuare pe EVZ Istoric