Într-o notă adresată în exclusivitate agenției Reuters, înaintea aniversării dărâmării Zidului Berlinului, la 9 noiembrie 1989, Gorbaciov a acuzat Washingtonul – fostul inamic al Moscovei în timpul Războiului Rece, că distruge arhitectura de control a armamentului nuclear, care dă siguranță lumii.
Gorbaciov, care are 88 de ani, a jucat un rol central în evenimentele care au dus la dărâmarea Zidului Berlinului și încheierea Războiului Rece, ca secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, și ulterior singurul președinte al Uniunii Sovietice.
Gorbaciov a anunțat retragerea trupelor sovietice din țările din centrul și estul Europei care au fost dominate de Moscova zeci de ani, și a spus clar că nu va interveni în afacerile interne ale Republicii Democrate Germane (RDG).
El s-a asigurat că trupele sovietice aflate în garnizoane în RDG rămân în barăcile lor și nu intervin în forță, iar ulterior a acceptat reunificarea Germaniei.
Germania de Vest a rămas cel mai important aliat al Statelor Unite din Europa. La scurt timp după ce noul secretar gerneral al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a anunţat o nouă politică în relaţiile cu Occidentul, preşedintele american Ronald Reagan a a sosit pe 12 iunie 1987 în Berlinul de Vest.
Într-un discurs rostit în faţa Porţii Brandenburg, i s-a adresat lui Gorbaciov cu următoarele cuvinte care au intrat în istorie: "Domnule Gorbaciov, dărâmaţi acest zid!"
Succesorul lui Reagan, George Bush senior, a vizitat Germania occidentală încă în mai 1989, deci înainte de căderea zidului. Cu această ocazie, cancelarul Helmut Kohl a precizat: "În aceste zile am aniversat 40 de ani de la fondarea Republicii Federale, şi am remarcat că au fost, în genere, 40 de ani buni. Nu am uitat nici o clipă că datorăm aceşti ani buni şi sprijinului şi prieteniei americane."
La 9 noiembrie 1989, visul germanilor a devenit realitate: zidul berlinez a căzut. Preşedintele american, George Bush, a pledat deja din primele clipe pentru reunificarea Germaniei.
9 noiembrie 1989 a fost un moment magic.
De le anunţarea, pe înserat, într-un limbaj birocratic, a libertăţii de călătorie pentru toţi cetăţenii RDG şi până la prăbuşirea Zidului din Berlin, în aceeaşi seară – s-a produs ceva incredibil, notează Deutsche Welle.
În câteva ore, viaţa germanilor şi a europenilor s-a transformat din temelii. Atunci s-a scris istorie. RDG, statul est-german condus de comunişti a implodat la presiunile demonstranţilor şi a celor care voiau să se refugieze în vest.
Prăbuşirea zidului din Berlin a marcat sfârşitul RDG, chiar dacă reunificarea Germaniei avea să aibă loc abia un an mai târziu.
Un demnitar comunist anunţa la 9 noiembrie 1989, la o conferinţă de presă, complet accidental, noi reguli de călătorie în vest aplicabile imediat, iar jurnaliştii au difuzat prompt ştirea deschiderii graniţei, reamintește stiri.tvr.ro.
În aceeaşi zi, est-germanii au luat cu asalt Zidul Berlinului, care separase oraşul, familiile şi prietenii din cele două state germane şi fusese graniţa simbolică dintre democraţie şi comunism, timp de 28 de ani.
Gunther Schabowski, fostul demnitar est-german care a anunţat accidental deschiderea Zidului Berlinului, a murit la vârsta de 86 de ani, a anunţat media din Germania, în urmă cu doar câteva zile.
La o conferinţă de presă din 9 noiembrie 1989, care se anunţa de altfel foarte plicticoasă, Schabowski a fost întrebat de un jurnalist despre regulile curente de călătorie. Presiunea asupra Guvernului Republicii Democrate Germane de a garanta est-germanilor libertatea de a călători în vest crescuse în ultimele luni, iar întrebarea l-a luat pe nepregătite pe Schabowski, care i-a surprins pe jurnalişti cu răspunsul său.
“Am decis astăzi să implementăm noi regului care să permită fiecărui cetăţean din RDG să-şi părăseacă ţara, prin orice punct de trecere a frontierei” – a spus Gunther Schabowski şi, întrebat de când se aplică noile reguli:
“După informaţiile mele … imediat, fără întârziere” a adăugat căutând în zadar clarificări prin hârtiile care se amestecaseră.
S-a dovedit mai târziu că nu trebuia să facă acest anunţ până a doua zi după-amiaza, la ora 16. De asemenea Schabowski ar fi trebuit să spună că est-germanii aveau nevoie de o viză legală pentru a putea călători, dar confuzia sa a fost o adevărată bombă politică.
Jurnaliştii au transmis imediat că Zidul, cel mai puternic simbol al Cortinei de Fier şi al Războiului Rece care divizase Estul de Vest, era deschis, provocând asltul est-germanilor asupra graniţelor.
Regimul Comunist s-a prăbuşit, au urmat alegeri libere, iar statul însuşi s-a dizolvat prin Unificarea Germaniei, în octombrie 1990.
Schabowski şi alţi doi membri ai Biroului Politic au intrat în închisoare pentru rolul pe care l-au avut în uciderea celor care încercaseră să fugă în Vest, escaladând Zidul. Schabowski şi-a acceptat responsabilitatea şi şi-a exprimat regretul.