Deputaţii au adoptat cu o largă majoritate această reformă iniţiată de guvernul de coaliţie dreapta/extrema-dreaptă al lui Sebastian Kurz. După destrămarea coaliţiei în mai, proiectul a fost preluat de actualul guvern de tranziţie.
Copiii, nepoţii şi strănepoţii evreilor şi victimele naziştilor care au părăsit Austria din cauza persecuţiilor regimului hitlerist vor putea solicita cetăţenia austriacă. Doar supravieţuitorii Holocaustului aveau până acum această posibilitate.
Preşedintele comunităţii evreieşti din Viena, Oskar Deutsch, a salutat „o decizie ce plasează Austria la înălţimea responsabilităţilor sale istorice” în crimele Celui de-Al Doilea Război Mondial.
Şeful conservatorilor, Sebastian Kurz, dar şi partidul de extremă-dreaptă FPOe şi-au multiplicat în timpul celor 18 luni de guvernare gesturile diplomatice faţă de Israel.
Noua lege va fi valabilă pentru descendenţii victimelor care au fugit din Austria, indiferent dacă au avut atunci cetăţenia austriacă sau naţionalitatea uneia dintre ţările fostului Imperiu Austro-Ungar care în 1918 se întindea din Croaţia până în Cehia.
Viena le va acorda un paşaport fără ca aceşti solicitanţi să aibă reşedinţa în Austria sau să renunţe la cetăţenia lor de origine, creând astfel un regim special în timp ce legislaţia austriacă nu permite dubla cetăţenie decât într-un număr foarte limitat de cazuri.
În timpul dezbaterilor premergătoare votării legii, oficiali austrieci au indicat că au observat deja interesul pentru acest nou dispozitiv din partea descendenţilor victimelor din a doua şi a treia generaţie, mai ales britanici, care doresc să obţină cetăţenia unei alte ţări a Uniunii Europene în perspectiva Brexit.