Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Austria le permite parlamentarilor ruși să pună piciorul pe pământ european pentru prima dată de la începutul războiului
Articole online

Austria le permite parlamentarilor ruși să pună piciorul pe pământ european pentru prima dată de la începutul războiului

Austria si Rusia

Austria le permite parlamentarilor ruși să pună piciorul pe pământ european pentru prima dată de la începutul războiului

Sub conducerea lui Piotr Tolstoi, deputații ruși au pus piciorul pe pământul Uniunii Europene pentru prima dată de la începutul invaziei, spre deosebire de adunările OSCE ținute anul trecut în Polonia și Marea Britanie, țări care nu le-au permis intrarea.

„Avem demnitate, onoare și nu suntem păpuși într-un spectacol rusesc”, a spus șeful delegației ucrainene, Mikita Poturarev, care a așteptat până în ultimul moment ca Austria să renunţe la decizia sa.

Frustrat, Poturarev a denunțat că OSCE în starea actuală este „disfuncțională”, cu referire la faptul că Rusia a respins în mod repetat noul buget și a cerut o reformă a organizației internaționale și crearea unui „mecanism” care permite OSCE să răspundă încălcărilor fundamentale ale Protocolului de la Helsinki, un mecanism flexibil și eficient care nu ar trebui adaptat Rusiei sau Belarusului, ci să influențeze țările care iau o cale potențial periculoasă”.

În discursul său de deschidere, președintele Consiliului Național Austriac, Wolfgang Sobotka, a proclamat „solidaritatea noastră nedivizată cu guvernul ucrainean și cu poporul ucrainean”, în prezența delegaților ruși și, de asemenea, a subliniat că „este datoria membrilor OSCE să nu închidă ușa diplomației”.

Cum a decurs sesiunea?

Președintele Adunării Parlamentare, Margareta Cederfelt, a cerut un minut de reculegere pentru victimele războiului și a criticat faptul că agresiunea rusă „încalcă toate principiile dreptului internațional”. Actualul președinte OSCE, ministrul de Externe al Macedoniei de Nord, Bujar Osmani, a condamnat, la rândul său, „atacul neprovocat”, dar niciunul dintre aceste gesturi nu a fost suficient pentru congresmanul american, democratul Steve Cohen, și pentru republicanul Joe Wilson, care au criticat gazdele pentru faptul că au ignorat scrisoarea transmisă de parlamentele Poloniei, Lituaniei, Belgiei, Canadei, Cehiei, Danemarca, Estoniei, Franței, Georgiei, Germaniei, Islandei, Letoniei, Țărilor de Jos, Norvegiei, României, Slovaciei, Sloveniei, Suediei, Ucrainei și Marii Britanii, cerând ca ucrainenii să fie scutiți de neplăcerea de a sta la aceeași masă cu agresorii sau altfel să fie excluși de la întâlnire. Ministerul de Externe austriac se referă la Acordul OSCE privind sediul, care obligă Austria să se asigure că membrii delegațiilor din statele participante nu sunt împiedicați în călătoriile lor către și de la sediul OSCE. „Aceasta înseamnă că există o obligație clară conform dreptului internațional de a permite delegaților să intre în țară”, a explicat un purtător de cuvânt.

Cu efecte concrete, săptămâna trecută au avut loc mai multe întâlniri și discuții la hotel decât la sediul OSCE. „O organizație trebuie să fie capabilă să-și apere principiile, valorile și regulile fundamentale. Dacă nu poți, ce rost are existența ta? Ce rost are să fii membru al unei astfel de organizații?”, le-a repetat Poturarev interlocutorilor săi succesivi, „rușii și-au adus aici spectacolul de propagandă și se folosesc de toți venerabilii parlamentari, care sunt aici ca nişte marionete în spectacolul lor de păpuși”.

La argumentul organizației, despre menținerea deschisă a ușii dialogului, Poturarev a răspuns că „dialogul nu a împiedicat acest război și de aceea vrem reformă… Rusia nu vrea dialog în acest moment, ei vor fi gata doar când președintele Vladimir Putin sau altcineva de la Kremlin va înțelege că au pierdut acest război”.

Registration

Aici iti poti reseta parola