August 2019

PREMIUM
 

Ultimul act din tragedia sfârtecării României în vara și toamna anului 1940 avea să se petreacă pe 7 septembrie.

PREMIUM
 

Marele sociolog și statistician Anton Golopenția, prieten al lui Mircea Vulcănescu, ucis în același mod în temnițele cominterniste, a fost ales în 2017 membru post-mortem al Academiei Romane, alături de monahul Nicolae Steinhardt şi fostul deţinut politic Ion Jovin.

PREMIUM
 

În anii ’80, în plină dictatură comunistă, pelerinajul de Rusaliile catolice atrăgea zeci de mii de oameni din toată lumea veniți să se închine și să se roage la statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.

PREMIUM
 

Aşa cum se arăta în „Programul P.C.R. de făurire a societăţii socialiste multilateral dezvoltate şi înaintare a României spre comunism”, publicat în 1975, partidul pornea de la premisa că „tineretul reprezintă o puternică forţă socială, că tânăra generaţie este viitorul însuşi al naţiunii noastre socialiste”.

PREMIUM
 

De regulă, a asocia sloganul hippiot „faceți dragoste, nu război” cu armata americană nu prea merge, dar, în contextul de după Războiul Rece, acest paradox a fost la un pas de a prinde contur. Un proiect militar ultrasecret trebuia să lovească direct în viața amoroasă a inamicilor SUA.

PREMIUM
 

La sfârșitul anului 1917, bolșevicii au cucerit puterea în Rusia. Părea că nimic nu va mai sta în calea comunismului și că fostul Imperiu al Țarilor va deveni un paradis terestru.

PREMIUM
 

Când osemintele domnitorului moldovean au fost repatriate din Rusia, Nicolae Iorga avea să constate că lipsea craniul. Tradiția francmasonilor are o explicație pentru acest lucru straniu.

PREMIUM
 

În acea zi tulbure de 6 septembrie 1940, abdica aventurosul rege Carol al II-lea în favoarea fiului său, tânărul voievod Mihai, care la nici 19 ani devenea rege aproape fără prerogative.

PREMIUM
 

Scăderea nivelului de trai, îngrădirea libertăţilor, în special cea de mișcare, izolarea internaţională a ţării, urmărirea sistematică şi înspăimântarea populaţiei, turnătoria generalizată, politica de stat haotică şi abuzurile care erau comise la adresa populaţiei, lichidarea, întemniţarea şi umilirea chiaburilor şi a intelectualilor, naţionalizarea întreprinderilor industriale, bancare, de asigurări, miniere şi de transporturi, colectivizarea agriculturii, cu consecinţe tragice în cele mai multe dintre situaţii, transformarea proprietarilor de locuinţe în chiriaşii propriilor case etc, au afectat grav starea de spirit a populaţiei în anii comunismului, aducând în pragul disperării oameni din cele mai diverse categorii.

PREMIUM
 

Dialogul cu cercetătorul Petre Opriș, locotenent-colonel în rezervă și doctor în istorie, a relevat, dincolo de clarificările excepționale legate de contextul politic și militar în care România a fost obligată de Marile Puteri, la scurt timp după finalul celui de-al Doilea Război Mondial, să renunțe la recuperarea sumei de 1,3 miliarde de mărci de la Germania, o ipoteză îndrăzneață: a cedat Gheorghe Gheorghiu-Dej, în 1948, Insula Șerpilor către U.R.S.S. în contul unei tranzacții calculate să stingă despăgubirile de război pe care România fusese obligată să le achite Rusiei lui Stalin? Dacă documentele tac (deocamdată), firul evenimentelor vorbește de la sine…

PREMIUM
 

Analizând „ideea națională” la Mihai Viteazul, Aurel A. Mureșianu constată mai întâi adversitatea categorică între el și nobilimea maghiară, evocată de istoricul W. Bethlen, care vorbește de „ura turbată a nobilimii maghiare împotriva lui Mihai”.

PREMIUM
 

Pe 13 septembrie, România sărbătorește Ziua Pompierilor. Puțini mai știu, însă, că ziua amintește de o bătălie adevărată, ultima din seria conflictelor militare dintre trupele Țării Românești și otomani.

PREMIUM
 

Blestemul faraonilor”, paznicul nevăzut asmuțit asupra celor care au tulburat viața veșnică a regilor egipteni are o ,,rudă” îndepărtată, care a bântuit chiar în țara noastră.

PREMIUM
 

Anul 2019 cuprinde un moment aniversar deosebit, care îl evocă pe eminentul om de cultură Eugen Ionescu (1909- 1994).

PREMIUM
 

V-ați întrebat vreodată care a fost soarta fanarioților? Ce s-a ales de numeroasa și bogata comunitate a grecilor din Istanbul? Ei bine, existența milenară a grecilor în Constantinopole, redenumit Istanbul după cucerirea otomană, a luat practic sfârșit după 1955, când un pogrom organizat, se pare, de guvernul turc, i-a făcut pe greci să plece în masă.

PREMIUM
 

O descoperire arheologică făcută la Roma stârnește interes în România, pentru că ea completează un fragmment din istoria noastră care produce ample dispute.

PREMIUM
 

În plin Război Rece, accidentul nuclear de la atomocentrala de la Cernobîl a fost exploatat la maxim de către Statele Unite ale Americii pentru a „înțepa” Uniunea Sovietică a cărei „tăcere” a provocat indignarea întregului mapamond.

PREMIUM
 

Cum vă sună cuvântul patriotism? Ușor desuet, adică învechit, ușor proletcultist, adică comunist, ușor exagerat, adică în afara lumii virtuale în care ne scufundăm de dimineața până seara.

PREMIUM
 

Autoritățile din județul Vrancea au ținut să marcheze 102 ani de la bătălia de la Mărășești, care a schimbat soarta Primului Război Mondial, contribuind la împlinirea Marii Uniri.

PREMIUM
 

Peste 250.000 de evrei din România au murit în timpul celui deal Doilea Război Mondial. Progromul de la Iasi, din vara anului 1941, a curmat viața a peste 13.000 de persoane, arată postul național de radio Deutschlandfunk.

PREMIUM
 

După încheierea Primului Război Mondial, Anton Bibescu este desemnat ministru plenipotențiar al României la Washington.

PREMIUM
 

Cel de-al șaselea episod din „Jurnalul Generalului” acoperă perioada 16 februarie – 04 martie 1991 în care continuă cercetarea judecătorească în procesele Comitetului Politic Executiv, al represiunii demonstrației din București și cel intentat de colonelul de securitate (rez.) Dumitru Mazilu împotriva foștilor săi șefi, superiori, colegi și protectori, cu scopul de a-și construi o imagine publică de persoană persecutată politic, ceea ce rezultă cât se poate de transparent, inclusiv din regia unui atentat al cărui
victimă ar fi fost la Berna, chiar în perioada desfășurării procesului.

PREMIUM
 

La mijlocul anilor 1980 a avut loc una dintre cele mai de succes campanii de dezinformare orchestrate de KGB și aliații săi din Est.Registration

Forgotten Password?