Evenimentul Istoric > Istoria zilelor Noastre > Audio interceptat arată 2 ofițeri ruși înjurându-l pe Putin și pe alți comandanți responsabili de invazia Ucrainei
Istoria zilelor Noastre

Audio interceptat arată 2 ofițeri ruși înjurându-l pe Putin și pe alți comandanți responsabili de invazia Ucrainei

Vladimir Putin

Doi colonei ruși în serviciu au fost interceptați în timp ce îl criticau dur pe Vladimir Putin și pe ministrul său al Apărării, Serghei Șoigu, din cauza eșecului din Ucraina

Cei doi ofițeri interceptați de serviciile secrete ucrainene sunt coloneii Maxim Vlasov, în vârstă de 42 de ani, și Vitali Kovtun, în vârstă de 47 de ani, iar interceptarea a fost întâi făcută publică de Radio Svoboda și furnizată proiectului de investigație „Schemes”, potrivit businessinsider.com

În audio, se aude un ofițer rus înalt vorbind urât despre ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu.

Şhoigu, un apropiat al lui Putin, a fost unul dintre puţinii membri ai Kremlinului care au luat decizia de a invada Ucraina, a informat Bloomberg în aprilie.

„Shoigu este complet incompetent”, spune el în înregistrare. „Doar un nenorocit de showman, fir-ar al naibii”, adaugă el.

Potrivit anchetei, ofițerul era locotenent-colonelul Vladimirovici Vlasov.

„Trebuia să trimită naibii o rachetă la Kiev, care să lovească Rada Supremă”, a spus colonelul Vitali Kotvun în convorbirea interceptată. „De ce n-a lansat? De ce? Nu înțeleg, nenorocitul de Putin!”, a mai adăugat el. 

Vlasov îl mai numește pe generalul Alexander Dvornikov, cunoscut drept măcelarul din Siria, comandantul superior al Rusiei în Ucraina, „complet și total imbecil” și „un idiot fără creier” în înregistrări.

„Lovește Kievul, lovește centrul orașului, Rada Supremă și clădirea guvernului. Probabil că nu mai e nimeni important acolo, dar clădirile vor fi distruse și va vedea toată lumea.”, a continuat apoi Kotvun.

Eșecul de a captura Kievul și de a folosi rachete grele, care ar fi provocat un adevărat dezastru în Ucraina, îi face furioși pe cei doi colonei

The New York Times a raportat marți că Dvornikov nu a fost văzut de două săptămâni, ceea ce a determinat unii oficiali americani să speculeze că ar fi fost eliberat din funcție.

Vlasov vorbea cu un medic militar rus, colonelul Vitaliy Kovtun, potrivit Radio Svoboda. 

„Cheltuiește nenorocitele de bombe, la naiba, sunt o mulțime, doar aruncă-le! Chiar dacă nimeresc ținta greșită, lasă-i să înceapă să se teamă, dă-le dr*cu de gări, de căi ferate, de drumuri.”, spune unul dintre ei.

Kovtun a preluat apelul telefonic și a răspuns numindu-l pe jurnalist „nenorocitul dracului” și amenințându-l că îl va raporta agenției de securitate FSB a Rusiei.

Vlasov a răspuns la apel, dar a refuzat să ofere un comentariu. 

Momentul exact al interceptării nu este cunoscut, dar dialogul celor doi colonei ar fi avut loc după scufundarea crucișătorului Moskva, pe 14 aprilie, deoarece cei doi pomenesc acest lucru în discuția lor.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola