Evenimentul Istoric > Exclusiv online > Istoria secretă > Atenție, oameni din Cuba: Respectați ordinele armatei SUA sau veți suferi consecințele!
Exclusiv online

Atenție, oameni din Cuba: Respectați ordinele armatei SUA sau veți suferi consecințele!

America era pregătită să invadeze Cuba și chiar pregătise avertismente pentru cubanezi. Din fericire, Washingtonul nu a dat niciodată ordinul, iar Moscova nu a făcut ceva putea arunca lumea în aer, scrie NationalInterest.

Școlile și instanțele cubaneze urmau a fi închise până la o nouă notificare.

„Când regimul Castro va fi complet distrus și se va instala un guvern democratic care să răspundă dorințelor și nevoilor oamenilor din Cuba, forțele SUA vor pleca, iar prietenia tradițională dintre America și guvernul cubanez va fi asigurată”, se spunea în finalul proclamației.

Cuvinte de genul „prietenie” și „democrație” puteau fi doar cuvinte goale pentru cubanezii care ar fi stat sub amenințarea bombardamentelor americane, mai ales că, din punct de vedere tehnic, Cuba nu ajunsese să comită un act de război împotriva SUA în 1962 (mai curând invazia din Golful Porcilor, din 1961, putea fi interpretată ca un act de război al SUA împotriva Cubei).

Desigur, înainte ca o armată invadatoare să emită o proclamație de ocupație, trebuie să cucerească acel teritoriu.

Operațiunea Ortsac, invazia planificată a Cubei, necesita debarcări amfibii și aeriene. Americanii au estimat că în Cuba erau 10.000 de trupe sovietice, dar numărul real era de 43.000.

Abia în 1992 SUA au aflat și că „oficialii sovietici au dezvăluit că trimiseseră la Havana arme nucleare cu rază scurtă de acțiune, iar comandanții sovietici de acolo erau autorizați să le folosească în cazul unei invazii americane”, potrivit New York Times.

Era vorba de nouă rachete tactice cu rază scurtă de acțiune, cu focoase nucleare. Rachetele nu aveau raza de acțiune pentru a ajunge pe continentul SUA, dar ar fi putut distruge o forță de asalt.

Acum nu mai există nicio îndoială că Statele Unite ar fi putut cuceri Cuba în 1962. Dacă însă ar mai fi rămas ceva din Cuba, din America sau Rusia, în afară de ruine radioactive, asta e o altă problemă.

Traducere de Luciana Pop

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola