Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Atena critică un ziar francez pentru că prezintă insulele grecești ca fiind de fapt turcești!
Articole online

Atena critică un ziar francez pentru că prezintă insulele grecești ca fiind de fapt turcești!

Turcia și Grecia

Atena critică un ziar francez pentru că prezintă insulele grecești ca fiind de fapt turcești!

Grecia s-a plâns ziarului francez Le Monde după ce acesta a publicat o hartă a rezultatelor alegerilor din Turcia, iar mai multe insule grecești erau considerate teritoriu turcesc, potrivit POLITICO

Harta, care a apărut luni pe versiunea în limba engleză a site-ului Le Monde, arăta că insulele grecești Chios, Samos, Ikaria, Kos, Ios, Amorgos și Rodos au votat pentru candidatul opoziției turce Kemal Kılıçdaroğlu în alegerile de duminică.

Potrivit a doi oficiali din cadrul Ministerului grec de Externe, ambasadorul Greciei la Paris, Dimitrios Zevelakis, a scris o scrisoare editorilor ziarului, cerându-le să elimine harta, care menționa ca sursă agenția de știri de stat turcă Anadolu.

Le Monde a eliminat harta de pe site-ul său

În ciuda faptului că sunt aliați în cadrul NATO, Grecia și Turcia, țări vecine, sunt în dezacord de zeci de ani din cauza mai multor dispute bilaterale, inclusiv a granițelor maritime, a Ciprului și a revendicărilor suprapuse asupra platformelor lor continentale.

Chiar dacă tensiunile din Marea Egee s-au calmat pentru scurt timp după cutremurele devastatoare care au lovit Turcia la începutul acestui an, Ankara și-a menținut retorica împotriva Greciei, pe fondul a ceea ce consideră a fi o consolidare militară tot mai mare pe insulele grecești din Marea Egee, în apropierea coastei Turciei – cele care apăreau în graficul Le Monde ca fiind teritoriu turcesc.

Într-un articol intitulat „Pasul următor-Cutremurul deschide un nou capitol”, este menționat că ambii miniștri de Externe au transmis același mesaj la Antakya. Tragedia a redeschis imediat canalele de comunicare între cele două țări, iar ministrul grec, care a revenit la Atena dintr-un turneu în America Latină, și-a pregătit vizita de urgență în Turcia în doar câteva ore.

Într-o amenințare repetată și voalată, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat:

„Putem coborî brusc într-o noapte, când va veni momentul”.

Grecia are alegeri naționale duminică, în timp ce al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Turcia va avea loc pe 28 mai.

Registration

Aici iti poti reseta parola