Prima recepție de acest fel a avut loc acum 153 de ani, în Sala Tronului din Palatul Regal de atunci, și a fost găzduită de Principele Suveran Carol I, în primul său an de domnie, arată familiaregala.ro.
După aceea, în preajma fiecărui An Nou, Regii Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea și Mihai I au păstrat neîntrerupt tradiția onorării legăturilor diplomatice dintre România și țările lumii.
După o întrerupere de cinci decenii, Regele Mihai I a reluat tradiția Serilor Regale anuale ale Corpului Diplomatic în decembrie 1997, la București.
Majestatea Sa Custodele Coroanei a găzduit personal aceste evenimente, neîntrerupt, începând din anul 2009, mai arată familiaregala.ro.
Serile au avut loc la Sala Regilor de la Palatul Elisabeta, în Holul de Onoare al Castelului Peleș și, din anul 2016 încoace, la Sala Tronului din Palatul Regal.
Participare
Anul acesta au răspuns invitației membri ai Parlamentului României și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe.
Au luat parte 80 de personalități reprezentând misiunile diplomatice bilaterale și multilaterale acreditate în România.
Iritare
Pe diplomații ruși i-au deranjat opiniile exprimate de Custodele Coroanei României despre securitatea regiunii Mării Negre, în care atât NATO, cât și Federația Rusă, își exercită influența.
Partea din discursul rostit de Custodele Coroanei României, Principesa Margareta, care a iritat Ambasada Rusiei aminteşte de împlinirea a 80 de ani de la semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop şi de provocările ruse la adresa securităţii „flancului sudic” al NATO.
Poziţionare
Este cel mai important mesaj și cea mai directă poziționare a Casei Regale din ultima vreme în raport cu politica Federației Ruse.
„În urmă cu câteva luni, România și-a unit mâinile cu Polonia și Statele Baltice la 80 de ani de la semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop, un odios tratat semnat de dictaturile ucigașe ale secolului al XX-lea. De asemenea, susținem cu toată inima eforturile actuale ale NATO de a stimula apărarea aliaților noștri baltici; securitatea lor rămâne securitatea noastră. Salut și contribuțiile aliaților noștri în apărarea României. Dar mă întreb doar dacă facem destul, având în vedere problemele cu care ne confruntăm în Ucraina și în jurul Mării Negre. Permiteți-mi să vă reamintesc: toate atacurile Rusiei asupra securității noastre, de la atacul asupra Georgiei din 2008 până la atacul asupra Ucrainei din 2014 și intervenția militară rusă în Orientul Mijlociu în 2015 s-au întâmplat în partea noastră a lumii, în jurul a ceea ce obișnuia să fie numit „flancul sudic” al NATO. Am sporit bugetele noastre de apărare și vom continua în acest sens. Dar cu toții ar trebui să rămânem fideli principiului nostru cardinal, potrivit căruia securitatea europeană este indivizibilă; aceasta este lecția pe care am învățat-o din ororile secolului trecut”, a spus Custodele Coroanei.
Teme
„Concluziile și rețetele propuse s-au dovedit a fi dureros de primitive și ușor de recunoscut”, consideră Ambasada Rusiei în comunicatul publicat pe social media, acuzând-o pe M.S. Margareta că prezintă anumite realități doar din perspectiva propagandei occidentale, acreditând știrile false ca realități istorice și făcând din Rusia „principalul vinovat al tuturor necazurilor și problemelor”.
Temele sensibile care i-au deranjat pe diplomații ruși sunt războiul ruso-georgian din 2008, implicarea militară a Federației Ruse în Siria, anexarea Crimeei și alimentarea războiului separatist din estul Ucrainei.
Ucraina
Cel mai deranjant amănunt este referirea la peninsula Crimeea, unde administrația pro-rusă a organizat în 2014 un referendum de independență față de Ucraina și de unire cu Federația Rusă, câștigat cu 95% voturi pentru, din opțiunile exprimate de participanți.
Misiunea diplomatică a Moscovei s-a remarcat în ultima vreme printr-o adevărată ofensivă propagandistică în România. Reacția Ambasadei vine pe fondul unei dispute abrupte din ultimele luni cu privire la momente importante din trecutul recent în raport cu România și alte state foste comuniste.
Mesajul ambasadei a menționat că modul prin care au avut loc unirile Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Regatul României din 1918 este la fel cu modul prin care Crimeea „s-a unit” cu Rusia.
„În spiritul celor mai grave fobii istorice cultivate încă în „Vechiul Regat” și cu nimic mai prejos decât standardele industriei de mainstream occidentale ce produce fake news, ştiri false, Custodele Coroanei a decis să probeze „mantaua de strateg geopolitic”, care are grija securității și bunăstării nu doar a propriului stat, ci și cel puțin a unei jumătăți din Eurasia și a întregului spațiu euro-atlantic. Din păcate, în comparație cu grandiozitatea planului, concluziile și rețetele propuse s-au dovedit a fi dureros de primitive și ușor de recunoscut” , susţine Ambasada.
„Situația este chiar și mai gravă cu faptele din cugetările Custodelui Coroanei despre Ucraina, în special în contextul Marii Uniri a României din 1918 menționate anterior în discurs. În Crimeea, care astăzi face parte din Rusia, a avut loc un referendum democratic, în cursul căruia aproximativ 95% dintre participanți s-au pronunțat în favoarea independenței și reunificării cu Rusia. Fapte similare, cu privire la Transilvania, Basarabia sau Bucovina unite cu România în anii 1917-18, nu sunt cunoscute în știință istorică obiectivă”, se mai arată în postare.
Reacţia monarhiştilor
Schimbul de replici între Custodele Coroanei României, Majestatea Sa Margereta și Moscova este pe cale să degenereze. Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei a reacționat în urma răspunsului pe care Ambasadă Rusiei la București i l-a dat Majestății Sale Margareta și i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să-l declare pe ambasarorul Rusiei Valeri Kuzmin persona non-grata, scrie rfi.ro.
“Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei nu este deloc surprinsă că Rusia încă vede în Coroana Română o amenințare la adresa planurilor și intereselor sale în România, dar și în zona Balcanilor și a Mării Negre. (…) Asta înseamnă că misiunea Coroanei de a promova și apăra Țara de inamici este îndeplinită și de actuala generație regală.Credem că acest lucru este cel care a iritat și a enervat la culme reprezentanții în România ai Federației Ruse, acum câteva zile, prezenți la seara regală a Corpului Diplomatic de la Palatul Regal. Ambasada Federației Ruse a avut o reacție suburbană, care depășește uzanțele diplomatice, amintește de propaganda comunistă și reia multe dintre marotele promovate de diplomația domnului Putin din prezent. Se pare că spiritul lui Andrei Vâșinski, artizanul comunizării și subjugării României, încă dăinuie între pereții clădirii ambasadei de pe bulevardul Kiseleff. “ se arată în comunicatul semnat de Consiliul Director al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei.
ANRM mai spune că “agresiunea verbală față de Majestatea Sa Margareta nu face decât să arate încă o dată, dacă mai era nevoie, că discursul adresat corpului diplomatic la București și-a atins ținta și temerile vechilor agresați rămân, politica de alianțe a României fiind astfel justificată”. În finalul documentului, ANRM își exprimă dorința ca “situația neplăcută creată de ultimele declarații ale Ambasadei Rusiei la București să nu se mai repete” motiv pentru care îi cere “Președintelui României, dl. Klaus Werner Iohannis, reconfirmat recent în funcție cu un scor ce nu mai are nevoie de alte argumente, precum și Ministerului Afacerilor Externe să demareze procedurile pentru declararea domnului ambasador al Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, persona non-grata și trimiterea înapoi în Rusia”.
UPDATE
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat, marţi, la Ministerul Afacerilor Externe, în legătură cu postarea de pe pagina de Facebook a misiunii diplomatice, pe care partea română o califică drept „inacceptabilă”.
Potrivit reprezentanţilor MAE, diplomatul rus a vorbit cu un director general din cadrul ministerului.
„Având în vedere recentele postări ale Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti pe reţelele de social media, inclusiv cu privire la interpretări ale istoriei României, în contextul discursului Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei, la Seara regală a corpului diplomatic, la 21 noiembrie, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus ca ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Valery Kuzmin, să fie chemat astăzi la sediul Ministerului Afacerilor Externe, unde a avut loc o discuţie la nivel de director general”, informează MAE într-un comunicat transmis AGERPRES.
În acest context, partea română a subliniat „caracterul inacceptabil al poziţionărilor misiunii diplomatice ruse şi a reiterat importanţa evitării retoricii neconstructive şi necesitatea menţinerii discursului public în limitele uzanţelor diplomatice, pentru evitarea unui impact negativ asupra relaţiilor bilaterale”.
Partea română a reiterat, punctează MAE, apelul pentru discutarea trecutului istoric în cadrul formatelor instituţionale specifice. De asemenea, „a evidenţiat importanţa unor abordări pragmatice, fundamentate pe respectul principiilor şi normelor de drept internaţional, în măsură să contribuie la promovarea unor relaţii constructive între state, precum şi importanţa respectării valorilor şi simbolurilor fiecăruia”.