Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Atac cu bombă pentru a provoca război între Rusia și Ucraina? 3 agenți de informații arestați
Articole online

Atac cu bombă pentru a provoca război între Rusia și Ucraina? 3 agenți de informații arestați

Rusia acuză Ucraina că pregătește atacuri cu bombă pe teritoriul său.

Unul dintre ei este acuzat că plănuia un atac cu bombă, a anunțat joi agenția de știri Interfax citând Serviciul Federal de Securitate al Rusiei(FSB).

Celelalte două persoane aflate în custodie sunt suspectate că au adunat informații despre obiective strategice din Rusia, se arată în raport. Potrivit FSB, cei trei au fost arestați ca urmare a unei operațiuni de informații în trei regiuni ale Rusiei.

E vorba de doi agenți ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) Zinovy ​​​​Kovyl și fiul său Igor, precum și de un agent al Direcției principale de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (MOU GUR), Alexander Tsilyk.

„Am primit materiale care confirmă pregătirea unor atacuri teroriste ale serviciilor de informațiilor militare ucrainene asupra instalațiilor de pe teritoriul țării noastre”, a declarat joi Serviciul de Comunicații și Informații Speciale al Serviciului Federal de Protecție al Federației Ruse (Spetssvyaz). Reprezentanții Spetssvyaz susțin că doi dintre presupușii spioni „au călătorit în Rusia pentru a colecta informații și pentru a face fotografii și videoclipuri cu întreprinderi și obiectelor de infrastructură de transport importante din punct de vedere strategic”.

Cei doi ar fi mărturisit că au fost recrutați de SBU, care le-a oferit o taxă de 10.000 de dolari. Al treilea ucrainean, care plănuia să efectueze un atac, „a fost recrutat și a acționat la instrucțiunile” unui ofițer de informații ucrainean de top, afirmă Serviciul Federal de Securitate al Rusiei.

„Atacul a fost planificat să fie efectuat prin detonarea a două dispozitive explozive improvizate cu o masă totală de 1,5 kilograme într-un echivalent TNT”, a declarat FSB într-un comunicat. „Teroristul” „a fost reținut în flagrant cu arme de distrugere în drum spre locul crimei”, a adăugat agenția, care nu a precizat unde sau când urma să aibă loc atacul.

În plus, raportul spunea că, în noiembrie, instanța l-a găsit vinovat pe un ofițer superior al MOU GUR, căpitanul Serghei Shvidenko, pentru pregătirea crimelor împotriva securității Rusiei și l-a condamnat la 6 ani și jumătate într-o colonie cu regim strict. În luna iulie a acestui an, Shvidenko a fost arestat și luat în custodie.

„Ancheta a dovedit pe deplin vinovăția fostului angajat al serviciilor de informații militare din Ucraina. În timpul anchetei, Shvidenko a dat mărturisiri detaliate despre organizarea de sabotaje pe teritoriul Rusiei și a spus că operațiunea a fost condusă de șeful său imediat – colonelul Nikolai Bogdanovich Spodar, care a condus departamentul operațional”, sus’ine Spetssvyaz.

Declarațiile FSB vin pe fondul preocupărilor ucrainene și occidentale cu privire la masarea de trupe rusești în apropierea Ucrainei. Tensiunile dintre cele două țări au escaladat în luna mai, când Rusia a început să mute forțe militare masive la granița cu Ucraina.

Zelenski crede că Rusia pregătește să-l răstoarne de la putere

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că serviciul de informații al țării sale a descoperit planuri pentru o lovitură de stat susținută de Rusia. Zelensky a spus că se presupune că este implicat unul dintre cei mai bogați oligarhi ai Ucrainei. Președintele Ucrainei a declarat că serviciile secrete ale țării sale au înregistrări audio ale unei presupuse întâlniri între oficiali ruși și ucraineni în care se discută un plan pentru o lovitură presupusă finanțată de Ahmetov, a cărui avere este estimată la 7,5 miliarde de dolari.

Atât oligarhul, cât și guvernul rus, au respins acuzațiile. La rândul său, președintele american Joe Biden și-a exprimat îngrijorarea cu privire la lovitură de stat și a reînnoit sprijinul SUA pentru suveranitatea și autoguvernarea Ucrainei, scrie 

Registration

Aici iti poti reseta parola