Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Asta e spaima cea mare a anglo-americanilor. Nu are nicio legătură cu situația din Ucraina
Articole online

Asta e spaima cea mare a anglo-americanilor. Nu are nicio legătură cu situația din Ucraina

Hotărât lucru, Joe Biden are ghinion. Orice ar face, iese prost. SUA, dar și Marea Britanie. par să se îndrepte spre mari probleme financiare. Investitorii își întorc privirile din ce în ce mai mult către China, alimentând temerile cu prtivire la un colaps financiar global.

Semne îngrijorătoare pe bursele din SUA și Marea Britanie

 

SUA, cea mai mare piață de valori din lume, a pierdut deja 10% din valoare în primele săptămâni ale acestui an, deoarece administrația lui Joe Biden este supusă unei presiuni crescânde. Acțiunile superputerii globale s-au prăbușit pe măsură ce se amplifică temerile cu privire la eventuale creșteri ale ratei dobânzii.Din punct de vedere istoric, creșterile ratei dobânzii au făcut ca profiturile estimate să scadă, ceea ce înseamnă că companiile care promit recompense pentru viitor viitoare sunt mai puțin atractive pentru investitorii din întreaga lume.
Marți, indicele bursier FTSE 100 a scăzut cu 2,6%, în timp ce pentru FTSE 250 scăderea cu 3,6%, Experții cred că această evoluție n-ar trebui să mire pe nimeni, dar fiind riscul tot mai mare de conflict între Rusia și Ucraina, dar și perspectiva unor rate ale dobânzilor mai mari au speriat investitorii.Ziua a fost de frământtată și în City. Acțiunile celor 350 de companii cotate la bursă din Marea Britanie au pierdut 68 de miliarde de lire sterline .

 

China își surclasează concurența

În China, însă, situația e cu totul alta. În această țară, care și-a asigurat poziția de cea de-a doua economie ca mărime din lume, acțiunile cresc rapid.

Indicele Hang Seng din Hong Kong a depășit indicele de referință american S&P 500, raportând câștiguri de șase procente de la începutul acestui an.
E și meritul băncii centrale care a redus dobânda cheie pentru prima dată în aproape doi ani, ca să dea un impuls semnificativ economiei. Mișcarea a îmbunătățit perspectivele acțiunilor după controversaterle reglementări din 2021, care au lovit serios unele dintre cele mai mari companii din China .

Paris Jordan, de la manager de la Waverton, a explicat: „China este una dintre puținele țări care reduce ratele, majoritatea țărilor dezvoltate înăsprindu-și politica monetară.

Ca atare, acesta ar putea crea un vânt prielnic pentru piața de valori și pare să facă atractivă cumpărarea de acțiuni.”

Sharukh Malik, managerul fondului Guinness Best of China, a declarat, la rândul său. „Există o creștere mică deocamdată, dar se estimează că pe piață câștigurile vor crește cu 16% pe an în 2022 și 2023. Aceasta este o creștere mai rapidă decât în regiunea asiatică mai largă, mai rapidă decât Europa și mai rapidă decât SUA și totuși este apreciată mult mai puțin”, scrie Daily Express.

Registration

Aici iti poti reseta parola