Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Asistăm la un cutremur monetar mondial. De ce sunt euro și dolarul în pericol
Articole online

Asistăm la un cutremur monetar mondial. De ce sunt euro și dolarul în pericol

Furtuna perfectă pentru piața monetară

Invazia rusă a Ucrainei și sancțiunile occidentale corespunzătoare, mai ales confiscarea rezervelor valutare rusești sunt nimic mai puțin decât un cutremur monetar. Ultimul eveniment comparabil a fost abandonarea de către Nixon a standardului aur în 1971.

Rusia, cu sprijinul și sprijinul Chinei, tocmai a spus lumii că nu își va mai vinde petrolul, gazul și grâul pentru monedele occidentale.

Occidentul, în răspunsul său la invazie, tocmai a spus tuturor țărilor din întreaga lume: „Dacă aveți rezerve valutare deținute în sistemul nostru, acestea nu mai sunt în siguranță dacă nu suntem de acord cu politica voastră”.
Este exact ceea ce au făcut canadienii când au sechestrat conturile bancare ale canadienilor care și-au demonstrat sprijinul pentru camionagie fără un proces legal.

Ambele mișcări politice sunt reclame flagrante pentru ceea ceea ce unii numesc „bani necontrolați de stat”, de pildă aurul și bitcoinul. Dacă guvernele își pot folosi banii ca o armă atunci când nu le place ce faci, ce altă apărare poate fi mai bună?

Aurul crește ca utrmare a agresiunii rusești

Dolarul american a fost moneda de rezervă a lumii încă din cel de-al doilea război mondial și de la acordul de la Bretton Woods. Acest lucru a oferit SUA un avantaj enorm și o subvenție din partea restului lumii, deoarece toți ceilalți trebuie să producă bunuri și servicii pentru a obține dolari, iar SUA putea pur și simplu emite dolari fără alte costuri decât cele legate de tipărirea lor.

Putin joacă acum rolul lui Charles de Gaulle care s-a plâns pe vremea lui de „privilegiul exorbitant” al SUA legat de hegemonia dolarului. După cum știm cu toții, de Gaulle a cerut aur în schimbul surplusului valutar al Franței, iar această cerere l-a forțat pe Nixon să renunțe la standardul aur.

Dacă e să intrăm în amănunte, după măsura luată de Nixon, aurul a crescut de la 35 de dolari pe uncie la 800 de dolari pe uncie. Măsurile de retorsiune ale Rusiei vor duce la o mișcare similară în favoarea aurului. Putin are informații că situația fiscală și monetară a SUA devine insuportabilă și a decis să folosească acest lucru pentru a crea o amenințare existențială pentru SUA și pentru sistemul financiar mondial.

El știe, fără îndoială, că Occidentul a ținut artificial sub control prețul aurului și de aceea și-a construit rezervele de aur în mod constant în ultimii 20 de ani.

O putem vedea pe piețele financiare, deoarece prețul a tot ceea ce are legătură cu mărfurile crește fără încetare în termeni de dolari.

Rusia este mărfuri importante (gaz, petrol, cereale), mult aur lung și nu are nevoie de rezerve de monedă fiat. Raportul dintre datoria publică și PIB este scăzut, iar impozitele sunt și ele scăzute. Dacă piețele financiare mondiale se prăbușesc în termeni relativi, poziția Rusiei se va îmbunătăți semnificativ. Pentru asta joacă Putin. Dacă investitorii nu recunosc acest lucru, vor fi prinși pe picior greșit, așa cum cred că mulți sunt astăzi.

Implicațiile pentru investitori sunt destul de clare. Niciunul dintre ei nu deține suficient aur, active reale sau mărfuri. Iar pericolul este major, pentru că monedele fiat se vor devaloriza spectaculos chiar în curând.

Ce înseamnă boom crack-up?

Înainte de invazia rusîă, membrii unui fond de investiții primeau o scrisoare apocaliptică, în care expertul Lawrence Lepard le spunea care sunt riscurile actualei conjuncturi economice. Iată câteva detalii!

„Concluzia este că sistemul monetar prezintă multe dintre caracteristicile timpurii ale unui boom crack-up.

Un boom crack-up este prăbușirea sistemului de credit și monetar din cauza expansiunii continue a creditului și a creșterilor de preț care nu pot fi susținute pe termen lung.

În fața expansiunii excesive a creditului, așteptările inflaționiste ale consumatorilor se accelerează până la punctul în care banii devin fără valoare și sistemul economic se prăbușește.

Sună cunoscut? „Reală criză de resurse” – avem vreo lipsă de mărfuri sau forță de muncă? Ei bine, întreabă-i pe oamenii din Europa care sunt îngrijorați de costurile lor pentru electricitate și gaz natural șîn această iarnă. Sau ce zici de deficitul de forță de muncă pe care îl vedem că se dezvoltă peste tot? Ce zici de lipsa de bunuri ? Problemele lanțului de aprovizionare au fost puse pe seama Covid-19, iar oficialii guvernamentali americani au încercat, până de curând, să transforme inflația rezultată ca fiind tranzitorie.

Cu siguranță, o parte din inflația actuală ar putea scădea pe măsură ce timpii de livrare a lanțului de aprovizionare se îmbunătățesc, dar până în prezent există puține dovezi de reducere.

Există un scenariu și mai negru

Lipsa de forță de muncă și întârzierile în aprovizionarea cu mărfuri pot poate duce la creșteri suplimentare de preț și există potențialul unei spirale vicioase de „mărire a costurilor” în sus. În cele din urmă, este posibil ca întreprinderile să nu poată funcționa și încep să apară falimente. Mai rău, când afacerile eșuează, îurmează distrugerea creditului și a cererii.

Din punct de vedere istoric, răspunsul guvernului SUA este de a tipări mai mulți dolari într-o încercare zadarnică de a preveni eșecurile – ca și cum tipărirea de bani ar putea produce bunuri și servicii.
De fapt, se întâmplă exact pe dos. Dacă așteptările inflaționiste continuă să crească, calea către o criză devine clară. Această inflație actuală este legată de „creșterea costurilor” mai degrabă decât forma mai temporară de inflație „atragere a cererii”.

Deși s-ar putea să nu ne aflăm (încă) în prăpastia unui Crack Up Boom, probabilitățile ca acesta să se producă au crescut cu siguranță.
Când semnalele de preț sunt atât de distorsionate încât piețele nu mai funcționează, singurul rezultat posibil este colapsul total al structurii pieței.

Aceasta este legea lui Gresham: banii răi alungă binele. Dacă oamenii percep că banii sunt lipsiți de valoare, îi vor cheltui cât mai repede posibil pentru orice bun material înainte ca prețurile să crească și mai mult.

Încă nu ne aflăm sau nu suntem aproape de acel moment, dar conștientizarea inflației și așteptările inflaționiste sunt în creștere.

Ultima dată când o imprimare a inflației a ajuns la 7,0% (iunie 1982), randamentele trezoreriei pe 10 ani au depășit 14%. Randamentele pe zece ani s-au încheiat în 2021 la 1,51%, cu randamente „reale” ajustate în funcție de inflație profund în negativ.

Indicele prețurilor de producător (IPP) a crescut cu 13,3% în luna noiembrie a anului trecut (cel mai ridicat din 1980). Indicele de mărfuri Bloomberg a crescut cu 27,1% în 2021.

Mai mult, deficitul fiscal federal din 2021 a atins 2,77 trilioane, cu un deficit istoric de 5,9 trilioane pe doi ani (28% din PIB). Deficitul federal a fost de 3,1 miliarde dolari în anul fiscal 2020 . Amintiți-vă că veniturile fiscale federale din SUA au totalizat 3,86 mil USD în 2021. Deficitul bugetar a fost de 42% din cheltuielile fiscale totale, scrie quoththeraven.substack.com.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola