Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Asasinarea lui Yitzhak Rabin. Martor ocular, Florin Piersic povestește
Articole online

Asasinarea lui Yitzhak Rabin. Martor ocular, Florin Piersic povestește

Când participa la un miting pentru pace într-o piaţă din Tel Aviv, dedicat acordurilor de la Oslo cu palestinienii, pe 4 noiembrie 1995, premierul statului Israel Yitzhak Rabin a fost împuşcat mortal.

La 2 iunie 1974, parlamentul a dat votul de învestitură noului guvern condus de Yitzhak Rabin, în mandatul său executivul a acordat o atenţie specială consolidării economiei, problemelor sociale şi întăririi forţelor armate.

În 1974 au fost semnate înţelegerile cu Egipt şi Siria, urmate de acordul interimar în 1975 cu Egiptul. Ulterior, tot în 1975, a fost semnat primul Memorandum de înţelegere între guvernele Israelului şi Statelor Unite.

În iunie 1976, executivul condus de Rabin a emis ordinul pentru desfăşurarea operaţiunii de eliberare a pasagerilor avionului Air France.

În perioada 1984-1990, Rabin a fost ministru al apărării, într-un guvern de uniune naţională. În ianuarie 1985, a prezentat propunerea de retragere a Forţelor armate ale Israelului din Liban şi înfiinţarea unei zone de securitate care să garanteze pacea în aşezările aflate de-a lungul graniţei de nord.

A fost ales preşedinte al Partidului Laburist, în februarie 1992, şi a condus formaţiunea în victoria din alegerile legislative din iunie 1992.

A format guvernul, în iulie 1992, devenind cel de-al 11-lea prim-ministru, deţinând şi portofoliile apărării, problemelor religioase şi muncii şi afacerilor sociale.

În 1979, a fost publicată lucrarea biografică Service Notebook, pentru ca în 1983 să fie publicată cartea sa despre Liban, intitulată Peace for Galilee.

 

 

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola