Așa arăta Moartea Albă. Mai multe fotografii în articol

 

Moartea Albă a devenit cel mai faimos lunetist al Finlandei și, probabil, al lumii, în timpul războiului sovietico-finlandez din 1939-1940, când a ucis 542 de inamici.

Din același motiv se spune că obișnuia să aibă gura plină de zăpadă, pentru a nu lăsa aburii produși de respirația sa să-i trădeze ascunzătoarea.

Împușcat în cap

Pe 6 martie 1940, Häyhä a fost împușcat în maxilarul inferior stâng de către un soldat rus, glontele ricoșând și străpungându-i capul. Unul dintre camarazii care l-au preluat, vorbind despre plaga prin împușcare, a declarat că „jumătate din capul lui lipsea”, însă Häyhä nu era mort.

Pe 13 martie când și-a recăpătat cunoștința, a fost și ziua în care a fost declarată pacea.

I-au trebuit câțiva ani ca să-și vindece rana dobândită în război.

După cel de al Doilea Război Mondial, Häyhä a devenit un faimos vânător de elani și renumit crescător de câini, participând chiar și la o partidă de vânătoare cu Urho Kekkonen, cel de-al 8-lea președinte al Finlandei.

În 1998 când a fost întrebat cum anume a devenit un lunetist atât de bun, Simo Häyhä a răspuns simplu: „practica”. Întrebat dacă are regrete cu privire la faptul că a eliminat atâția oameni, răspunsul lui a fost la fel de scurt: „am făcut ceea ce mi-a fost spus și totodată ceea ce puteam face”

Simo Häyhä și-a petrecut ultimii ani din viață în Ruokolahti, un mic orășel din Finlanda de Sud – Est, la frontiera cu Rusia. A murit pe 1 aprilie 2002.