Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Armele secrete ale spionilor KGB sunt scoase la licitație
Articole online

Armele secrete ale spionilor KGB sunt scoase la licitație

Specializată în „cultură pop” şi în obiecte care au aparţinut unor celebrităţi sau legate de lumea muzicii, sportului şi a cinemaului, casa americană de licitaţii Julien’s Auctions organizează la sfârșitul săptămânii o licitație inedită.

Dinţi falşi cu cianură, sau pachete de ţigări care disimulează un aparat foto, sunt câteva dintre dispozitivele arsenalului serviciilor secrete sovietice care vor fi scoase la licitaţie în Beverly Hills la sfârşitul acestei săptămâni.

După cum o atestă vânzarea organizată de casa americană de licitaţii Julien’s Auctions, aparatele foto miniaturale făceau furori în rândul spionilor KGB în perioada Războiului Rece.

Puteau fi ascunse în orice obiect vestimentar: în poşete elegante purtate de femei, catarame de curea, perii de pantofi, inele, sau chiar cravate.

O altă piesă de rezistenţă din panoplia agenţilor secreţi, microfonul, putea fi ascuns în scrumiere, stilouri şi farfurii din porţelan.

„Mulţi doresc să achiziţioneze piese unice, specifice unei perioade când echipamentele digitale încă nu se inventaseră”, a precizat Kody Frederick, unul dintre responsabilii vânzării.

„Oamenii care au creat aceste obiecte au fost cu adevărat pionieri ai miniaturizării”, a mai spus acesta, comparând „telefonul mobil gigantic”, unul dintre obiectele scoase la vânzare, „gros cât şase cărămizi” şi destinat să fie folosit din maşină, cu smartphone-urile din zilele noastre.

O mare parte dintre obiectele care vor fi puse în vânzare pe 13 februarie, atât la sediul casei de licitaţii din Beverly Hills, California, precum şi online, au fost în posesia unor agenţi secreţi adevăraţi.

Obiectele au ajuns în Statele Unite după căderea blocului sovietic, la începutul anilor 1990, şi au fost adunate pentru colecţia Muzeului KGB, deschis la New York în ianuarie 2019, dar care şi-a închis apoi porţile din cauza pandemiei de COVID-19.

Lovitura de umbrelă

Printre piesele de rezistenţă ale colecţiei se află o replică a unei umbrele cu vârful otrăvit cu care a fost ucis scriitorul bulgar Gheorghi Markov, disident asasinat la Londra în 1978.

Această celebră „umbrelă bulgară” a fost estimată la o sumă cuprinsă între 3.000 şi 5.000 de dolari.

Apariţie emblematică în filmele de spionaj, dinţii falşi cu cianură au existat şi în realitate.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola