Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Armele secrete ale lui Putin lovesc Ucraina
Articole online

Armele secrete ale lui Putin lovesc Ucraina

Sunt rapide, mortale și aproape invizibile pentru sistemele de apărare antiaeriene ale inamicului. Se numesc Kinjal și sunt rachetele balistice hipersonice, cu capacitate nucleară sau convențională, pe care aviația rusă le lansează de pe Mig-31 modificate.
Pentru prima dată de la începutul invaziei, Rusia a folosit acest tip de rachetă, potrivit lui Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al apărării. Rachetele au fost folosite pentru a distruge un depozit militar subteran din vestul Ucrainei.

„Pe 18 martie, sistemul de rachete de aviație Kinjal cu rachete aerobalistice hipersonice a distrus un mare depozit subteran de rachete de aviație și muniție pentru trupele ucrainene în satul Delyatyn, în regiunea Ivano-Frankivsk”, a anunțat Konașenkov într-un briefing.

Rachetele kinjal sunt unele dintre cele șase arme de „generația următoare” menționate de Vladimir Putin în discursul său din martie 2018; și, prin urmare, a una dintre atuurile de care dispune Kremlinul pentru a zdrobi apărarea rezistenței ucrainene.

O armă redutabilă

Kinjal este o versiune modificată a rachetei 9K720 Iskander – fabricată la uzina Votkinsk. Are o autonomie declarată între 1.500 și 2.000 de kilometri, cu o sarcină utilă nucleară sau convențională de până la 480 de kilograme. Racheteler au opt metri lungime, au un diametru de un metru și o greutate de lansare de aproximativ 4.300 de kilograme.
Se pare că se pot folosi diferite tipuri de focoase : convenționale, termonucleare, termobarice, submuniții și perforatoare/explozive pentru ținte protejate. Pot ataca ținte fixe, dar și ținte navale mari, precum portavioanele US Navy, dar și unități navale echipate cu sistemul AEGIS.

Kinjal are dimensiuni similare cu racheta balistică cu rază scurtă de acțiune 9M723 Iskander , dar are unele caracteristici diferite, începând cu o secțiune de coadă reproiectată și cârme reduse. În general, după lansare, Kinjal accelerează până la Mach 4 și poate atinge viteze de până la Mach 10 (12.350 km/h). Această viteză , împreună cu traiectoria sa de zbor neregulată și manevrabilitatea ridicată, complică orice încercare de interceptare din partea sistemelor de apărare antiaeriană. Racheta a fost testată în sudul Rusiei în decembrie 2017.

 

Pericol în Marea Neagră

Videoclipurile lansate au făcut imediat înconjurul web, în ​​timp ce Ministerul Apărării din Moscova le-a numit un succes. Unii experți speculează că Kinjal-urile ar fi fost dezvoltate pentru a atinge mai ușor ținte occidentale, cum ar fi infrastructurile europene cruciale și pentru a contracara Thaad-ul american , adică sistemul de apărare pentru lovirea rachetelor balistice cu rază medie și scurtă.

În decembrie 2021, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu , a anunțat oficial formarea primului regiment aerian echipat cu interceptoare MiG-31K echipate cu rachetele hipersonice Kinjal. Dotat cu zece aeronave, tot în scop experimental, regimentul a fost staționat pe aeroportul Akhtubinsk, în regiunea Astrakhan, districtul militar de sud.Rolul său principal? Atacuri împotriva navelor și patrulare aeriană deasupra Mării Negre. scrie Il Giornale.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola