Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Armata chineză înconjoară Taiwanul în noi exerciții după vizita președintelui său în SUA
Articole online

Armata chineză înconjoară Taiwanul în noi exerciții după vizita președintelui său în SUA

china și taiwan

Armata chineză înconjoară Taiwanul în noi exerciții după vizita președintelui său în SUA

China a descris exercițiile, la care au participat 42 de avioane militare și opt nave care au traversat linia mediană a Strâmtorii Taiwan, ca fiind un „avertisment sever împotriva coliziunii dintre forțele separatiste care urmăresc „independența Taiwanului” și forțele externe și împotriva activităților provocatoare ale acestora”, potrivit presei de stat chineze Xinhua.

BBC a relatat că operațiunea de trei zile – denumită „United Sharp Sword” – a desfășurat „artilerie cu rachete cu rază lungă de acțiune, distrugătoare navale, avioane de luptă ale forțelor aeriene, bombardiere, dispozitive de bruiaj și realimentare”, potrivit presei de stat chineze.

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat că a condamnat „actul irațional care a pus în pericol securitatea și stabilitatea regională”.

Jocul de război al Chinei vine după ce președintele Ing-wen s-a întâlnit săptămâna aceasta cu președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy. Acesta a salutat-o ca fiind o „mare prietenă a Americii”, potrivit AP.

McCarthy a declarat:

„Sprijinul Americii pentru poporul din Taiwan va rămâne hotărât, de neclintit și bipartizan”, conform AP.

Taiwan, cu o populație de 23 de milioane de locuitori, se consideră un stat suveran. Acest lucru este contestat de China, care consideră că insula, aflată la 112 mile de coasta de sud-est a continentului, este un fost teritoriu care făcea parte intrinsecă din China înainte de 1949.

A fost Taiwanul întotdeauna separat de China?

Sursele istorice sugerează că insula a intrat pentru prima dată sub controlul deplin al Chinei în secolul al XVII-lea, când dinastia Qing a început să o administreze. Apoi, în 1895, aceasta a cedat insula Japoniei după ce a pierdut primul război sino-japonez.

China a preluat din nou insula în 1945, după ce Japonia a pierdut cel de-al Doilea Război Mondial.

Dar în China continentală a izbucnit un război civil între forțele guvernamentale naționaliste conduse de Chiang Kai-shek și Partidul Comunist al lui Mao Zedong.

Comuniștii au învins în 1949 și au preluat controlul la Beijing.

Chiang Kai-shek și ceea ce mai rămăsese din partidul naționalist – cunoscut sub numele de Kuomintang – au fugit în Taiwan, unde au condus rezistența în următoarele decenii.

China invocă această istorie pentru a spune că Taiwanul a fost inițial o provincie chineză. Însă taiwanezii invocă aceeași istorie pentru a susține că nu au făcut niciodată parte din statul chinez modern, format după revoluția din 1911 – sau din Republica Populară Chineză, înființată sub Mao în 1949.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola