Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Arma teribilă pe care Putin o poate folosi împotriva Europei. Opt țări sunt în pericol
Articole online

Arma teribilă pe care Putin o poate folosi împotriva Europei. Opt țări sunt în pericol

Cea mai puternică armă a lui Putin împotriva Europei nu sunt teribilele rachete hipersonice ci pârghia economică.

Oprirea aprovizionării cu gaz rusesc ar declanșa  o criză

În timp ce Statele Unite și UE lucrează la o strategie de înlocuire a aprovizionării cu gaze naturale a Europei în cazul în care Rusia ar opri aprovizionarea , Qatarul anunță că nu vede cum ar putea asigura cantitatea necesară țărilor europene. Katharina Buchholz de la Statista, susșține că, dacă ar fi introduse noi sancțiuni împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a Rusiei, acest lucru ar putea declanșa o criză energetică pe continent din cauza dependenței Europei de gazul rusesc.

Potrivit Reuters, aliatul apropiat al SUA Qatar vrea garanții că gazele naturale deturnate către Europa nu vor fi revândute și a îndemnat țările europene să devină un client obișnuit al Qatarului

Datele de la Agenția Uniunii Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Energie arată că aprovizionarea cu energie a țărilor ar fi foarte compălicată în condițiile în care, dintr-un motiv sau altul, Rusia ar opri aprovizionarea gaz rusesc.

Sunt țări dependente total de gazul rusesc

După cum arată graficul de mai sus, nu toate țările europene sunt expuse acestui risc. Dintre marile economii ale Europei, Germania importă aproximativ jumătate din gazul său din Rusia, în timp ce Franța obține doar un sfert din necesar , potrivit celor mai recente date disponibile. Cea mai mare sursă de gaz pentru Franța este Norvegia, care ăi furnizează 35 la sută din necesarul de gaz. Italiaeste , de asemenea, printre țările care ar fi puternic afectate pentru că e dependentă în proporție de 46% de gazul rusesc.

Regatul Unit se află într-o poziție diferită, pentru că își asigură jumătate din necesar din surse interne și importând mai ales din Norvegia și Qatar. De asemenea, Spania nu se află pe lista principalilor clienți ai Rusiei, cei mai mari parteneri comerciali ai Madrtidului fiind Algeria și SUA.

Unele țări europene mai mici se bazează, însă, exclusiv pe gazul rusesc. E vorba de Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina și Moldova. Dependența este, de asemenea, de peste 90% pentru Finlanda și Letonia și de 89% pentru Serbia, conform ultimelor date disponibile, scrie zerohedge.com.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola