Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Aristocrata rusă Lydia Petrovna Mironova s-a născut acum 75 de ani și a fost de mai multe ori regină
Articole online

Aristocrata rusă Lydia Petrovna Mironova s-a născut acum 75 de ani și a fost de mai multe ori regină

Cariera în film a prins contur ca o extensie a interpretărilor de pe scena de teatru. Rolul din filmul „Cal” (1984) i-a adus actriţei distincţia pentru cea mai bună interpretare feminină la Festivalul de la Cannes şi premiul Academiei Britanice (BAFTA).

Detectivul Jane Tennison

Pe micul ecran, Helen Mirren s-a remarcat în rolul detectivului Jane Tennison din serialul Prime Suspect, care a început în 1992. Până în 2006, când s-a încheiat difuzarea serialului, Hellen Mirren primise trei premii BAFTA şi un premiu Emmy pentru acest rol.

A continuat să strălucească şi pe scena de artă dramatică, fiind nominalizată la premiile Tony pentru rolurile din „A Month in the Country” (1995) şi „Dance of Death” (2002).

Prima nominalizare la premiile Oscar a venit în 1995, pentru interpretarea reginei Charlotte în „The Madness of King George”. Acest rol a fost recompensat cu premiul pentru interpretare feminină la Festivalul de la Cannes. În 1997, Helen Mirren a primit Globul de Aur pentru rolul din „Losing Chase”.

Şirul de premii care a urmat i-a adus actriţei recunoaştere şi din partea Casei regale, astfel că, în 2003, Helen Mirren a primit titlul de comandor al Ordinului Imperiului Britanic (Dame Commander of the Order of the British Empire).

Interpretarea Reginei Elisabeta a II-ea în producţia „The Queen” a reprezentat punctul culminant al carierei, actriţa primind Oscarul, Globul de Aur şi premiul BAFTA.

Şi pentru interpretarea reginei Elisabeta I, în miniseria difuzată de HBO în 2005, a fost recompensată cu Globul de Aur şi un premiu Emmy.

În 2010, a urmat a patra nominalizare la premiile Academiei şi încă una la Globurile de Aur pentru rolul din filmul biografic despre Lev Tolstoi – „The Last Station” („Ultima Staţie”).

În 2014, numele actriţei a fost din nou pronunţat în rândul nominalizărilor la Globul de Aur, pentru rolul din comedia „The Hundred-Foot Journey”. Între timp, s-a întors la Regina Elisabeta a II-a în spectacolul de pe Broadway „The Audience”, rol pentru care, în iunie 2015, a fost distinsă cu primul premiu Tony.

În 2015, a jucat rolurile Maria Altman în „Woman In Gold” („Femeia în aur”) şi Hedda Hopper în „Trumbo”, pentru ambele fiind nominalizată la Globurile de Aur.

În 2018, a apărut în „Winchester: Casa spiritelor”, „The Leisure Seeker” şi „Spărgătorul de nuci şi cele patru tărâmuri”.

Anul 2019 a însemnat apariţia pe micul ecran în serialul „Ecaterina cea Mare” difuzat de HBO, rol care i-a adus încă o nominalizare la Globurile de Aur. Pe marele ecran, a jucat în „Berlin, I Love You”, „Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw” şi „The Good Liar”, conform IMDB.com.

În februarie 2020 a primit distincţia onorifică Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de la Berlin.

Din 1997, este căsătorită cu regizorul american Taylor Hackford.

Sursa: Agerpres

 

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola