Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Arheologii subacvatici au descoperit cârma de la primul HMS Invincible, nava franceză echipată cu 74 de tunuri
Articole online

Arheologii subacvatici au descoperit cârma de la primul HMS Invincible, nava franceză echipată cu 74 de tunuri

nava

Arheologii subacvatici au descoperit cârma de la primul HMS Invincible, nava franceză echipată cu 74 de tunuri

HMS Invincible a fost o navă cu 74 de tunuri de linie a Marinei franceze, proiectată de Pierre Morineau și lansată la apă în 1744 în Franța, pe malul râului Charente.

În prima bătălie de la Capul Finisterre din timpul Războiului de Succesiune Austriacă din 1747, Invincible escorta un convoi de nave comerciale când a fost reperat de o flotă britanică de 16 nave de linie.

Pentru a permite convoiului să scape, Invincible s-a angajat cu șase nave de război britanice, dar după ce a suferit multe pierderi, comandantul francez Saint-Georges și-a predat sabia amiralului flotei, George Anson din Marina Regală.

În 1757, Invincible a început o călătorie spre Louisbourg (actuala Nova Scoția), dar o serie de evenimente au dus la naufragiul său pe bancul de nisip Horse Tail Sand din East Solent, între portul Langstone și Insula Wight.

Locul epavei a fost redescoperit de un pescar în 1979 și a fost desemnat în 1980 în conformitate cu Legea privind protecția epavelor. Arheologii și scafandrii de la Universitatea Bournemouth și de la Marine Archaeology Sea Trust au început să excaveze epava în 2017, însă cârma ei nu a fost găsită niciodată. Se crede că acesta s-a desprins de pupa principală și a plutit când nava a eșuat.

Dr. Dan Pascoe, arheolog la Universitatea din Bournemouth, a declarat: „Nu am mai văzut niciodată o navă de acest fel: Am efectuat mai multe cercetări de rutină ale fundului mării și observasem anterior o anomalie în nisip, despre care am bănuit că ar fi putut fi cârma. De atunci, eroziunea naturală a nisipului a dezvăluit mai multe dintre secretele sale, iar scafandrii noștri au reușit în sfârșit să confirme unde a ascuns piesa lipsă din puzzle.”

Cârma este încă întreagă și are peste 11 metri de sus în jos. Deși pare a fi bine conservată, arheologii sunt acum îngrijorați că expunerea la intemperii ar putea duce la deteriorarea ei, așa că acum caută investiții financiare pentru recuperare și conservare pe uscat.

Dr. Pascoe a explicat: „Pe termen scurt, o vom îngropa cu saci de nisip pentru a o proteja de eroziunea ulterioară, apoi, pe termen lung, echipa noastră analizează dacă poate fi adusă la suprafață și conservată în siguranță.”

 

Registration

Aici iti poti reseta parola