Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Arheologii au descoperit sculpturi complicate în piatră vechi de 2.700 de ani, în vechiul Nineveh
Articole online

Arheologii au descoperit sculpturi complicate în piatră vechi de 2.700 de ani, în vechiul Nineveh

poarta

Arheologii au descoperit sculpturi complicate în piatră vechi de 2.700 de ani, în vechiul Nineveh

Nineveh a fost un oraș antic asirian din Mesopotamia Superioară, situat la periferia orașului Mosul, în nordul Irakului de astăzi. A fost construit pe malul estic al râului Tigru și a fost capitala și cel mai mare oraș al Imperiului Neo-Asirian, precum și cel mai mare oraș din lume timp de câteva decenii, potrivit informațiilor Heritage Daily

Astăzi, locația Ninive este marcată de două movile mari, Tell Kuyunjiq și Tell Nabī Yūnus „Profetul Iona”, care sunt înconjurate de un zid masiv de piatră și cărămidă de lut datând din aproximativ 700 î.Hr.

În 2010, un raport intitulat „Saving Our Vanishing Heritage, Global Heritage Fund” (Salvarea patrimoniului nostru pe cale de dispariție, Fondul Global al Patrimoniului) a numit Ninive ca fiind „pe punctul” de a fi distrusă și pierdută iremediabil, citând drept cauze principale gestionarea insuficientă de către autorități, presiunile de dezvoltare și jafurile.

Orașul a suferit daune suplimentare din cauza militanților din așa-numitul Stat Islamic din Irak și Siria (ISIS), care au distrus Poarta Mashki a orașului antic, reconstruită în anii 1970 de către Inspectoratul din Ninive al Consiliului de Stat pentru Antichități și Patrimoniu din Irak, pe lângă distrugerea mai multor obiecte și statui din Muzeul din Mosul.

În parteneriat cu o echipă irakiană de săpături, cercetătorii de la Muzeul de Arheologie și Antropologie al Universității din Pennsylvania au lucrat la reconstrucția Porții Mashki.

În timpul proiectului de restaurare, cercetătorii au descoperit șapte reliefuri din marmură care înfățișează scene de război, munți, viță de vie și palmieri, datând din timpul domniei regelui Sennacherib, un rege asirian care a condus Ninive între anii 705 și 681 î.Hr.

Cunoscut pentru campaniile sale militare, inclusiv pentru una la care se face referire în Biblie, regele Sennacherib a construit 18 porți similare în jurul orașului, dar Poarta Mashki, „Poarta adăpătorilor”, a fost importantă pentru accesul său direct la Tigru.

Christopher Woods, directorul Williams de la Penn Museum și profesor Avalon de științe umaniste la Școala de Arte și Științe de la Penn, a declarat „Această descoperire adaugă noi date și, în cele din urmă, avansează înțelegerea istoriei neo-asiriene din Mesopotamia antică. Suntem încântați de conservarea în curs a acestei descoperiri incredibil de rare și istorice”.

sculpturi

Registration

Aici iti poti reseta parola