Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Arheologii au descoperit palatul nepotului lui Genghis Khan
Articole online

Arheologii au descoperit palatul nepotului lui Genghis Khan

palat

Hulagu Khan este cunoscut pentru cucerirea Bagdadului din 1258

Hulagu Khan a fost un lider mongol care a trăit între aproximativ 1217 și 1265 d.Hr. și a condus expediții militare în Orientul Mijlociu. El a fost cunoscut pentru atacul Bagdadului din 1258, care a dus la distrugerea unei mari părți a orașului – inclusiv a Casei Înțelepciunii, cunoscută și sub numele de Marea Bibliotecă din Bagdad – și la execuția conducătorului Bagdadului, califul Al-Musta’sim Billah.

Unitatea Imperiului Mongol a luat sfârșit în 1259, după moartea lui Möngke Khan, un alt nepot al lui Genghis Khan, iar în Orientul Mijlociu s-a format un Imperiu Mongol mai mic, condus de Hulagu Khan, care poartă numele de „Ilkhanat” (ortografiat și Il-khanat). Ilkhanatul a fost de scurtă durată și s-a prăbușit la începutul secolului al XIV-lea, ultimele rămășițe fiind distruse în 1357.

Înregistrările istorice menționează un palat și o capitală de vară în regiune, dar nu specifică exact unde. Excavarea unui palat este în curs de desfășurare, dar se pare că acesta a fost puternic jefuit.

„Rămășițele complexului de palate al Khanului [sunt] acum complet ruinate”, a declarat Munkhtulga Rinchinkhorol, membru al echipei de excavare și arheolog la Academia Mongolă de Științe.

În ciuda jafurilor, echipa a găsit rămășițe de țigle de acoperiș, cărămizi, ceramică și porțelan.

O descoperire importantă este că unele dintre țiglele de acoperiș au „‘s’-uri ca simboluri pe țiglele de la capătul acoperișului”, a spus Rinchinkhorol. Cunoscute sub numele de „model svastika sau tamga”, acestea sunt „unul dintre simbolurile de putere ale khanilor mongoli”, a spus el.

Diferite forme ale modelelor svastika au fost folosite în antichitate și în perioada medievală, iar o versiune a acestora a fost însușită de naziști în secolul al XX-lea

Plăcile cu aceste simboluri sunt un motiv important pentru care cercetătorii cred că au găsit un palat care a aparținut lui Hulagu Khan, a precizat Rinchinkhorol. Artefactele, combinate cu înregistrările istorice care menționează o puternică prezență mongolă în zonă, îi determină pe cercetători să creadă că palatul datează din timpul Ilkhanatului.

„Este posibil ca acesta să fie palatul lui Hülegü”, a declarat pentru Live Science, într-un e-mail, Timothy May, profesor de istorie central-eurasiatică la Universitatea din Georgia de Nord, precizând că sunt necesare mai multe informații înainte de a se putea ști cu certitudine.

„Cercetătorii implicați sunt foarte buni și s-ar putea să aibă dreptate”, a spus May.

Alți cercetători și-au exprimat păreri similare

Descoperirea este „incitantă”, dar este nevoie de mai multe informații, a declarat Michael Hope, președinte al catedrei de studii asiatice de la Universitatea Yonsei din Coreea. Există câteva relatări istorice care ar putea menționa acest palat.

Istoricul armean din secolul al XIII-lea, Kirakos din Ganja (a trăit între anii 1200 și 1271 d.Hr.), a menționat un palat care se afla undeva între Lacul Van și Lacul Urmiya, a spus Hope. Un alt istoric armean numit Grigory de Akancʿ (a trăit între anii 1250 și 1335 d.Hr.) a menționat că Ilkhanatul a construit o capitală de vară la nord-est de Lacul Van, la Ala Taq, care probabil includea un palat.

Ceea ce se știe cu certitudine este că această regiune a fost o zonă importantă pentru mongoli, „așa că nu ar trebui să fim surprinși să găsim ruine ilkhanide și mici așezări, poate chiar palate în regiune”.

„Rămâne de văzut dacă acesta este palatul lui Hülegü descris de Kirakos. Cu siguranță nu l-aș exclude, dar aștept cu nerăbdare mai multe informații”, a mai spus Hope.

Cercetările la acest sit sunt efectuate de o echipă comună turco-mongolă. Un raport privind cercetarea va fi pregătit în următoarele luni.

Registration

Aici iti poti reseta parola